Bitevní pole Vlasty KAISERA: 2016 – rok, kdy do světa velkého fotbalu vstoupila Čína

Vývoj ekonomiky i politiky na přelomu milénií dává slavnému francouzskému vojevůdci a císaři za pravdu.

A není tedy divu, že čínský hráč vstupuje čím dál rozhodněji i do světa fotbalu. A už ne jen jako investor či podílník ve významných evropských klubech.

Čím dál tím více se vyzbrojuje také čínská liga a tamní kluby se snaží získávat největší hvězdy evropské či jihoamerické provenience. I v tomto směru se chce „Říše středu“ prodrat na čelo světových žebříčků.

Poslední v řadě hvězdných akvizic je Brazilec Oscar, kterého klub SIPG ze Šanghaje koupil z Chelsea za 70 milionů eur!

Oscar Chelsea

Evropa v nebezpečí

Jeho přestupem se potvrdilo, že do Číny jsou zatím ochotni zamířit hráči, u kterých je zřejmé, že dávají přednost finančnímu zabezpečení před sportovní slávou a před prosazením se v rámci té nejvyšší konkurence.

Ta je zatím stále v Evropě. Ale všímám si, že jsem v předchozím odstavci dvakrát použil slůvka „zatím“.

Pamatuji už dva velké a ambiciózní nájezdy na fotbalovou slávu evropského kontinentu. Lize v USA se kdysi říkalo trochu posměšně „operetní liga“, masivní investice hrozily svého času Evropě také z Japonska. Byly to ale pokusy poměrně krátkodeché.

Čínský atak se však zdá výraznější, trvalejší a nebezpečnější (to poslední slovo použil manažer Chelsea Antonio Conte).

Antonio Conte Chelsea

Dvourychlostní komunikace

Kluby z Číny masivně nakupují a investují, chtějí v rekordně krátkém tempu rozšířit slávu a prestiž své CSL. Neohlížejí se při svých investicích na případnou ztrátovost či rizikovost, finanční rovnováha zde momentálně není na programu dne. Neplatí pro ně totiž pravidla finanční fair play, která jsou stále důrazněji uplatňována v Evropě. Tím ale v rámci světového fotbalu vzniká dvoucestná a hlavně dvourychlostní komunikace.

Pokud FIFA neovládne tento čínský nástup a nevnutí mu stejná pravidla, která platí pro evropské kluby, dá se čekat, že asijský konkurent toho stoprocentně využije.

Uloví i největší ryby?

Už teď jsou přestupové částky a také výše platů nových hráčských akvizic v Číně výrazně nadlimitní.

A bylo by pak jen otázkou času, kdy Ronaldové, Messiové, Neymarové a jim podobní zamíří tam, kde budou plně uspokojeny jejich rostoucí finanční nároky, o které se musejí oni a hlavně jejich nenasytní agenti v Evropě stále „handrkovat“.

Už nyní patří čtyři hráči z čínské ligy – Carlos Tévez, Hulk, Graziano Pellé a Oscar mezi desítku nejlépe placených hráčů světa. Před dvěma třemi lety by to byla jen chiméra.

Ale za další dva tři roky…?

Carlos Tévez

Foto: o2sport.cz, Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru