Fotbalový RADAR: Tip na osmifinále Ligy mistrů? Postoupí všechny čtyři španělské kluby

Ve hře jsou kluby ze šesti zemí. Ačkoli neustále slýcháme slova o tom, že fotbal se vyrovnává, Champions League jde tak trochu proti proudu. Špička se zužuje na pět tradičních velmocí – Španělsko, Německo, Anglii, Itálii a Francii – a k nim se přidává Portugalsko, země mistrů Evropy.

[blog_program_info id=“10407563″]

Loni byla paleta daleko pestřejší. Do vyřazovací fáze se kvalifikovaly i celky z menších zemí zhruba na úrovni Česka, například z Belgie a Nizozemska.

Oproti minulé sezoně také v play off úplně scházejí zástupci bývalého komunistického bloku a obecně východní Evropy.

A jak tedy vidím postupové tendence?

Manchester City – AS Monako

Citizens ve skupině zdolali Barcelonu, ale v poslední době se dost zadrhli. Nesedí jim hlavně soupeři, kteří pozorně brání a čekají na chyby a následné protiútoky. Což je mimochodem charakteristika, která platí třeba právě pro Monako. Knížecí tým vyhrál těžkou a vyrovnanou skupinu a pro každého představuje velmi nepříjemnou překážku.

Šance: 55 %:45 %.

Kevin de Bruyne

Real Madrid – SSC Neapol

Obhájce trofeje má za sebou dlouhou sérii bez prohry, ale zatím mě příliš nepřesvědčil. Poztrácel dost bodů za remízy. Na druhou stranu, čím víc se blíží vrchol sezony, tím bývá forma Realu lepší. Neapol je v osmifinále po pěti letech. Nyní potřebuje získat kvalitního zakončovatele, protože po zranění Arkadiusze Milika hrála prakticky bez útočníka.

Šance: 80 %:20 %.

Real Madrid - Villarreal: Sergio Ramos

Benfica Lisabon – Borussia Dortmund

Benfica měla velké štěstí, že Besiktas Istanbul vybouchl v závěrečném zápase v Kyjevě. Jinak by ze skupiny ani nepostoupila. V duelu s Dortmundem – černým koně celé soutěže – je jasným outsiderem. Německý tým nasázel ve skupině 21 gólů a zlomil letitý rekord. Do historických kronik vstoupí také jeho přestřelka s Legií Varšava 8:4.

Šance: 20 %:80 %.

Pierre-Emerick Aubameyang

Bayern Mnichov – Arsenal

Pro Arsenal je to krutá ironie osudu. Konečně vyhrál skupinu, a přesto má opět jednoho z nejtěžších možných soupeřů. Na Bayern naráží v této fázi Ligy mistrů potřetí za poslední čtyři roky. V předchozích dvou případech pokaždé vypadl. Letos ovšem jeho akcie stojí o poznání výš. Navíc Bayern po výměně trenéra zatím není tou nezastavitelnou mašinou jako dřív.

Šance: 55%:45%.

Football Soccer - Arsenal v Southampton - Barclays Premier League - Emirates Stadium - 2/2/16 Arsenal's Olivier Giroud looks dejected Reuters / Dylan Martinez Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Please contact your account representative for further details.

FC Porto – Juventus Turín

Porto postavilo základy svého úspěchu na důkladné obraně. Obdrželo jen tři branky. Útok se rozjel až na závěr proti Leicesteru, který postavil druhou garnituru. S Juventusem bude mít daleko těžší práci. Italský šampion má rovněž vynikající defenzivu i brankáře a navrch nejlepšího útočníka na Apeninském poloostrově Gonzala Higuaína.

Šance: 30 %:70 %.

Borussia Dortmund

Bayer Leverkusen – Atlético Madrid

Leverkusen mě příjemně překvapil. Nečekal jsem, že postoupí z nabité skupiny. Nota bene bez jediné prohry. Osmifinálový los mu však příliš nepřál. Atlético Madrid bylo v předchozích třech sezonách dvakrát ve finále. Má obrovské zkušenosti z těžkých zápasů a téměř neprostupnou defenzivu, která patřila k nejlepším v celé soutěži.

Šance: 40 %:60 %.

Fernando Torres

Paris Saint-Germain – FC Barcelona

Další velký tahák! Barcelona vyhrála svou skupinu a Lionel Messi se s deseti góly stal nejlepším střelcem skupinové fáze. Ovšem asi nejen já cítím, že středová řada Barcy už není tak silná jako před pár lety, kdy měla Xaviho a Andrése Iniestu na zenitu výkonnosti. Pařížané rozhodně nejsou bez nadějí, zvláště když udrží Edinsona Cavaniho ve vrcholné formě.

Šance: 45 %:55 %.

Lionel Messi Luis Suárez Barcelona

FC Sevilla – Leicester City

Nováček Ligy mistrů z Leicesteru opět šokoval celý svět a s předstihem vyhrál svou skupinu. Ta ale popravdě řečeno nebyla tak silná jako většina ostatních. Sevilla to měla v konkurenci Lyonu a Juventusu mnohem složitější. V minulých letech zvládala mezní situace v jarní fázi Evropské ligy a pravidelně ji vyhrávala. Teď to může přenést i na vrcholné fotbalové fórum.

Šance: 65 %:35 %.

Football - West Bromwich Albion v Leicester City - Barclays Premier League - The Hawthorns - 31/10/15 Leicester's Jamie Vardy shoots Mandatory Credit: Action Images / Andrew Boyers Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Please contact your account representative for further details.

V každé dvojici je tedy minimálně jeden silný evropský tým. Věřím, že to je zárukou atraktivní podívané. Ve skupině padalo v průměru 2,9 gólu na zápas a Liga mistrů si tedy na rozdíl od mistrovství Evropy uchovala pověst soutěže, kde diváci sledují skutečně ten nejlepší útočný fotbal. Těším se, že tomu tak bude i po Novém roce.

Drtivou většinu zápasů play off ligy mistrů můžete v novém roce sledovat na O2 TV Sport!

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru