Football Manager naživo – německý tým v nižší soutěži vedou fanoušci! Přivábí Ronalda?

Německý tým TC Freisenbruch z Essenu hraje Kreisligu B, třetí nejnižší soutěž ve Vestfálsku (na celostátní úrovni 10. ligu). V předchozích letech se tým nacházel i v nižších patrech, a právě nedávné neúspěchy spustily revoluci. Tým se vydal netradiční cestou a předal moc do rukou oddaných fanoušků. A rozhodnutí se vyplácí, Freisenbruch aktuálně soutěži vévodí.

https://twitter.com/talkingbaws/status/804741744592093184

Tradiční klub, který byl založen již v roce 1902, má na kontě po zhruba polovině soutěže jedinou ztrátu z 16 zápasů, na čele má náskok 8 bodů a komunita „trenérů“ nadále roste. Sportovní ředitel týmu Peter Schäfer pro espnfc.com prohlásil, že zájemců přibývá: „Teď máme 'trenéry' z Rakouska, Švýcarska. Je tu jeden člověk z Vietnamu a zrovna včera se přihlásil jeden z Osla.“

„TC Freisenbruch převedl Football Managera do skutečnosti a udělil uživatelům jejich webu rozhodovací práva.“

„Trenérem“ Freisenbruchu se může teoreticky stát každý. Stačí zaplatit členství za 5 € a můžete se podílet na spolurozhodování týmu o základní jedenáctce či o přestupových strategiích. Celé to tak trochu připomíná populární počítačovou hru Football Manager, protože každý z členů má k dispozici online klubové hospodaření i videozáznamy zápasů. Může tak sledovat aktuální formu hráčů a dostává informace i o jejich tréninkové výkonnosti.

https://twitter.com/Germanolizer/status/804722476446060544

Snahou Freisenbruchu je podle Schäfera globalizace týmu: „Chceme, aby i lidé v Mnichově mohli nabýt dojmu, že jsou klubu blízko, aby mohli soudit hráče se všemi jejich silnými a slabými stránkami.“

Fanoušci/trenéři by teoreticky mohli hlasovat i o přestupové nabídce za Cristiana Ronalda, ale víc než basu piv by nejspíše Realu Madrid nabídnout nemohli. Neodolatelná nabídka, že? Právě o ceně piva na stadionu stejně tak jako o ceně vstupného mohou členové rozhodovat.

Tento přístup není pouze tahákem pro fanoušky, ale láká i známá jména – jedním z členů Freisenbruchu je bývalý fotbalista Schalke Mike Möllensiep, který potvrdil, že ho do klubu přilákal právě tento koncept řízení týmu.

„Dřív jsem hrával akorát online fotbalové manažery a chtěl jsem zjistit, jestli to může v reálu fungovat. A funguje.“

„Série pokračuje! Vyhráli jsme zápas v Heisingenu 3:0. Přejeme hezkou třetí adventní neděli!“

Foto: Twitter (tom)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru