Rusko staví rock'n'rollové centrum za 2 miliardy! Je za tím zřejmě Putinova dcera

Na tom, že Rusko investuje miliony do sportovního centra, by vlastně nemuselo být nic až tak zvláštního. Koneckonců je známé tím, že sportu využívá jako prostředku k odvrácení pozornosti od negativních záležitostí jako válka na Ukrajině.

Předloni byly olympijské hry v Soči ty nejdražší v historii.

Nyní na výstavbu nákladného tanečního centra upozornila agentura Reuters.

V tomto případě jsou totiž pozoruhodné okolnosti. Akrobatický rock and roll provozuje v Rusku podle místní národní federace jen asi 9 tisíc lidí, přesto jsou na výstavbu střediska investovány téměř 2 miliardy rublů.

Alarmující je porovnání s jinými sporty: například lukostřelbu provozuje na aktivní úrovni v Rusku 22 tisíc lidí a ženský tým získal na olympiádě v Riu pro Rusko stříbrnou medaili. Přesto je podpora od státu pouze ve výši 21 milionů rublů.

Biatlonistů je okolo 19 tisíc a státní podporu nedostávají žádnou.

Proč tedy akrobatický rock'n'roll?

Indicie naznačují spojitost s Jekatěrinou Tichonovovou, dcerou Vladimira Putina. Třicetiletá tanečnice je viceprezidentkou světové federace akrobatického rock'n'rollu.

Katerina Tikhonova

Tichonovová ani ruská federace akrobatického rock'n'rollu odmítly záležitost komentovat. Centrum Zhavorniki je stavěno pro moskevskou taneční školu Chamovniki, v níž Tichonovová působila do roku 2014 a kterou vede trenérka ruského národního týmu akrobatického rock'n'rollu Taťjana Bystrovová.

Kde se berou miliardy na luxusní středisko?

Ruská ekonomika v posledních dvou letech stagnuje a kvůli sankcím od západních zemí (za vedení války na Ukrajině) a poklesu ceny ropy je vláda nucena škrtat – sociální výdaje oproti minulému roku klesly o 5 %. Dvě miliardy rublů na akrobatický rock'n'roll se i tak v rozpočtu našly.

Stavbu totiž financuje městská vláda a firma Magnum, vybraná ve výběrovém řízení, má smluvně zakázáno pro novináře cokoliv ohledně výstavby komentovat. Středisko má být dokončené v září 2018 a podle dostupných plánů by mělo zahrnovat tělocvičnu, bazén, trampolínovou halu i soutěžní sál s kapacitou 2 tisíce diváků. Vedle toho nemají chybět běžecké tratě a heliport.

Opoziční politik a protikorupční aktivista Lubov Sobol má jasno v tom, že se centrum buduje proto, aby mu Tichonovová mohla šéfovat. Pro Reuters uvedl: „Je zřejmé, že Moskva tohle centrum buduje proto, aby prezidentova dcera mohla naplnit své osobní ambice.“

Neměla by to odtud alespoň daleko domů. Zhavorniki totiž leží západně od Moskvy, asi 8 km od nemovitosti, kterou Tichonovová v roce 2012 uvedla jako svou domovskou adresu.

Nákladnou výstavbu příliš nechápe ani Slovinec Kresimir Bosnar, který je generálním tajemníkem světové federace akrobatického rock'n'rollu. Z důvodu malého počtu aktivních členů ho překvapuje částka, kterou Rusko do projektu investuje.

„Akrobatický rock and roll je specifický sport – je to individuální sport provozovaný v párech, ale nemůžete čekat, že se z něj stane masový sport provozovaný miliony lidí.“

Oficiální představitelé mlčí a pochybnosti zatím nikdo nevyvrátil. Taneční středisko spojené s Putinovou dcerou je další z řady příkladů neprůkazného financování ruského sportu.

Foto: Reuters  (tom)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru