PALIČKOVY trenérské postřehy: Jak zlepšit ligu? Jen nový systém nestačí

Kde se v Ďolíčku stala chyba?

Hodně diskuzí bylo kolem nesehraného zápasu Bohemians – Plzeň, který byl odložen kvůli zmrzlému terénu.

Z mého pohledu to má několik rovin. Pamatuju si dobu, kdy se hrálo na opravdu strašných terénech. Ta je ale dávno pryč a je to dobře. Pokud byl terén opravdu zmrzlý, je správné, že se nehrálo. Opravdu hrozí zranění, v minulosti také u nás docházelo k různým podvůdkům s obutím, aby jeden získal nad druhým výhodu. Vyspělá Evropa je už ale jinde.

Nejen tam, ale i u nás je vidět, že když se chce, tak i v zimě se dá hrát na kvalitně připraveném hřišti.

bohemians klokan

A to je ta druhá rovina. Všechny kluby u nás musejí mít hřiště s vyhříváním. Pokud je systém správně nastavený, dá se hřiště krásně připravit i v nižších teplotách, než byly v sobotu. Na Bohemce se zjevně stala chyba. Jestli úmyslná, z nedbalosti, nebo šlo o nějakou technickou závadu, to by byly jen spekulace. V minulosti se ale u nás děly s přípravou terénu „na míru“ nejrůznější věci.

Jak to celé řešit? Nezbývá než sehrát zápas znovu na lepším povrchu. Kontumace, o které se také mluvilo, by ale byl příliš tvrdý trest. Pokuta by nicméně přijít měla.

Změna systému ligy

Souhlasím s tím, že naše česká liga potřebuje zvýšit atraktivitu i navýšit počet utkání. Co se týká samotného navrhovaného systému s rozdělením do tří skupin, pak si myslím, že ani není potřeba vymýšlet za každou cenu něco nového. Ve světě existuje řada systémů a je jen třeba vybrat ten správný pro nás.

To nejpodstatnější je odbourat pokud možno co nejvíc zápasy, kde jednomu, nebo oběma soupeřům o nic nejde. Stoprocentně se to nepodaří asi nikdy, ale je třeba se bránit tomu, aby podobně jako občas v hokejové extralize byly zápasy, kde jednomu soupeři vůbec nevadí, že prohraje.

hradec kralove libor zondra

Za důležité také považuji zmínit, že jen samotná změna systému ke zvýšení atraktivity stačit nebude. Musí s tím jít ruku v ruce další věci. Třeba jako zvyšování komfortu na stadionech. Když se v zimních měsících bude hrát častěji, je třeba pracovat i na pohodlí diváků.

Vyhřívané sedačky jako v Německu, kde se na fotbal v zimním období už chodí pravidelně, zatím nemáme, i na podobné věci by se mělo pamatovat a měli bychom k nim směřovat. Hrát víc zápasů v únoru, aby na to přišlo 800 promrzlých lidí, to by nemělo žádný smysl.

Podzimní resumé? Kometou byl Zlín, překvapila Slavia

Při hodnocení celé podzimní části fotbalové ligy a vybírání nejvýraznějších momentů mě nejvíc asi zaujaly Zlín a Slavia.

I když v úplném závěru dvakrát prohrál, dokázal Zlín, že i ve skromných podmínkách může klub správně fungovat a díky klubové soudržnosti se dá nejlepším konkurovat.

Velmi zajímavá byla i cesta Slavie. Ani drahé nákupy nestačily zpočátku na to, aby patřila mezi špičku. Až výměna trenéra ji nastartovala. Jsem přesvědčený, že pod trenérem Uhrinem by takhle nahoru určitě nešla. Jardu Šilhavého znám osobně a kromě toho, že je na vysoké úrovni jako odborník, sehrála důležitost i jeho lidská povaha.

Jaroslav Šilhavý, Slavia

Našel daleko lepší cestu k hráčům, nepodléhal tlakům, kdo by měl hrát, protože stál tolik a tolik peněz, takže si klidně dovolil odstavit Van Kessela.

Jsem přesvědčený, že jeho férovost a zásadovost hráči vycítili a ocenili. Semkli se a začalo se jim dařit i na hřišti.

Sparta a Plzeň oběma prospěly změny trenérů

Plzeň vyměnila trenéra už před sezonou a věřím, že pro všechny, stejně jako pro mě, bylo hodně zajímavé sledovat, jak Roman Pivarník musel vedle trénování také nastavit určitá mimofotbalová pravidla, která byla v minulosti v Plzni hodně volná. To v klubu, který má jako Viktorka ty nejvyšší ambice není nic snadného. Ale zvládl to a teď vede zaslouženě s náskokem ligu.

roman pivarnik

Spartě zase náramně vyšel tah s trenérem Holoubkem. V jeho případě bych zmínil jeden trochu odbornější fakt. V minulosti se Sparta vždy vyznačovala a skoro až chlubila vysokým držením míče a dominancí v každém zápase.

David Holoubek se to i přesto nebál změnit a nakonec uspěl. Přizpůsobil způsob hry situaci, ve které se tým nacházel a hrál to, na co měl. Tím u mě získal velký kredit, protože to je jeden z úkolů trenéra. Správně určit možnosti týmu a přizpůsobit tomu taktiku.

David Holoubek, Václav Kadlec

To mě přivádí třeba k Brnu, jehož trenér Habanec mluvil v létě o atraktivním fotbale a teď je Zbrojovka na 14. místě a on zjistil, že hráčům chybí potřebná kvalita. Vždycky zkrátka musíte vyjít z toho, co máte k dispozici.

[blog_program_info id=“10269779″]

Foto: Facebook, Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru