Jak se bude hrát česká liga? Je navrhovaný systém opravdu atraktivnější, nebo naopak nespravedlivý?

Ligová fotbalová asociace navrhuje, aby se po 30 kolech tabulka rozdělila na 3 skupiny – o titul, o místo v baráži o Evropskou ligu a o záchranu.

Celkem by to přineslo 42 zápasů navíc. Přibyla by nově také baráž mezi první a 2. ligou.

„Strávili jsme hodně času debatami nad vhodnou variantou. Nakonec jsme z našeho pohledu vybrali nejlepší variantu 6-4-6. Rozhodnout ale musí všechny kluby. V únoru se k tomu vrátíme, buď to schválíme, nebo zapracujeme navrhované změny,“ řekl na dnešní tiskové konferenci předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Dušan Svoboda

Prvních šest týmů by po klasické 30kolové sezoně, jak ji známe ze současnosti, hrálo ještě dalších 5 kol systémem každý s každým. První tři týmy by měly výhodu jednoho zápasu navíc, který by odehrály na domácím stadionu.

Týmy ze 7. – 10. místa by se utkaly o možnost zahrát si v baráži o Evropskou ligu s týmem na čtvrtém, či pátém místě z první skupiny.

Zbývajících šest klubů by podle nového modelu hrálo o udržení. Poslední by přímo sestoupil. Týmy na 14. a 15. pozici by hrály baráž s druhým a třetím z druhé ligy.

Cílem navrhované reformy je zatraktivnění ligy. Hrálo by se více zápasů, navíc by mělo teoreticky ubýt tzv. utkání o nic, které přinášejí souboje klubů bez šance na poháry a neohrožené sestupem.

Zároveň ale nový model přináší úskalí. Může se například stát, že čtvrtý tým tabulky, v případě nezvládnuté baráže zůstane bez evropských pohárů, které si naopak zahraje tým ze 7. místa.

[blog_program_info id=“10245907″]

Jak by se tento model líbil vám?

[blog_poll_start][poll id=“436″][blog_poll_end]

Foto: sparta.cz (pol)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru