Bitevní pole Vlasty KAISERA: Srovnání Zlatana a Cavaniho. Král je mrtev, ať žije král!

Edinson Cavani byl v Paris Saint-Germain dlouho v pozici „střelecké dvojky“. Tuto situaci známe mnohem častěji u brankářů – když je jeden z nich jedničkou, jeho náhradník se dostává do klíčových zápasů jen obtížně a nezbývá mu nic jiného, než prostě čekat.

Edinson Cavani

Čekat na to, až ona jednička klopýtne, nebo prostě v klubu skončí.

Tou střeleckou jedničkou byl v minulých sezónách v PSG bez jakýchkoliv diskusí Zlatan Ibrahimovič. Cavani, který přišel z Neapole už v roce 2013, se v jeho stínu prosazoval opravdu obtížně.

zlatan

Jen těžko mohli tito dva střelci nastupovat společně, oba dva se tlačí na stejné místo do středu útoku. Jsou to muži „posledních dotyků“. A přednost v klíčových zápasech dostával před dlouhovlasým Uruguaycem vytáhlý Švéd.

Zlatan Ibrahimovič však Paříž v létě opustil a Cavani se podle plánu dostal na jeho místo. A rozhodně nezahálí!

Kdo vyhrává ve střeleckých dostizích?

Od začátku sezóny do poloviny listopadu dal v Ligue 1 jedenáct gólů a dostal se do čela tabulky střelců. Srovnání se Zlatanem touto dobou před rokem vyznívá pro Cavaniho. Švéd měl na kontě „jen“ devět ligových zásahů.

Na reprezentační úrovni je obráceně. V dresu Švédska, dal Ibra do loňského listopadu šest branek. Cavani se v aktuálním průběhu sezóny v blankytně modrém dresu reprezentace Uruguaye prosadil pětkrát.

Edinson Cavani

Ale ať při srovnání obou adeptů střeleckého trůnu mluví nejprestižnější klubová soutěž – Liga mistrů. Po čtyřech odehraných zápasech v minulém roce v ní byl Zlatan zcela na suchu, kdežto Edinson skóroval v každém ze tří úvodních zápasů. A celkem dal už v modro-červeném dresu v tomto ročníku Champions League čtyři branky.

Suma sumárum tedy platí při porovnání úvodních fází dvou posledních sezón v duelu Cavani – Ibrahimovič skóre 20:15. A když vezmeme jen zápasy na klubové scéně, tak 15:9.

Edinson Cavani je tedy konečně spokojen s rolí útočného lídra a spokojeností si mohou mnout ruce také jeho pařížští zaměstnavatelé. Méně obvyklá a trochu riskantní hra na nástupnictví na kanonýrském trůnu se podařila: „Princ“ Cavani si dovedl počkat a nyní naplno přebírá žezlo od „Krále“ Zlatana.

Tradiční zvolání je tentokrát plně oprávněné: „Král je mrtev, ať žije král!“

Football Soccer - Paris St Germain v Chelsea - UEFA Champions League Round of 16 First Leg - Parc des Princes, Paris, France - 16/2/16 Edinson Cavani celebrates scoring the second goal for Paris St Germain Action Images via Reuters / Lee Smith Livepic EDITORIAL USE ONLY.

Máte rádi fotbal a rádi byste sledovali přenosy z celého světa? Pořiďte si O2 TV a celý sportovní svět se vám otevře v obýváku, na počítači nebo tabletu. Přímé přenosy, magazíny, zpravodajství – to vše najdete na sportovních stanicích v nabídce naší O2 TV.

Paris St. Germain můžete vidět ve středu v Lize mistrů na O2 TV Sport v zápase proti Arsenalu. Do studia navíc dorazí vzácný host – někdejší záložník londýnského klubu Tomáš Rosický.

[blog_program_info id=“9974368″]

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru