Bitevní pole Vlasty KAISERA: Sebastián Abreu – život s kufry v ruce

Zmiňovaný fotbalový útočník oslavil před měsícem (17. října) kulaté čtyřicáté narozeniny a pořád hraje. A u něj to znamená, že… přestupuje.

Za svou kariéru, která zatím trvala 22 let, absolvoval 27 přestupů či lépe řečeno přesunů – často se jednalo pouze o hostování. Celkem tak poznal prostředí ve 24 různých klubech, které jsou doma v 10 rozdílných zemích a na 3 různých kontinentech.

Sebastian Abreu

Častokrát šlo v jeho kariéře jen o hostování, ale o to více vyniká evidentní Abreuova vášeň – mít stále sbaleno a třeba ze dne na den „prásknout do bot“ a rozjet se do úplně nové destinace. I při tak častém měnění dresů a adres si ho dokázali pohlídat trenéři reprezentace Uruguaye.

Sebastián Abreu totiž nebyl zase jen tak ledajakým fotbalistou. Za reprezentaci své vlasti odehrál 70 zápasů a nejvíce se proslavil „panenkovskou“ penaltou při rozstřelu na MS 2010 v Jižní Africe proti Ghaně. Tou zajistil „Urus“ postup.

Sebastian Abreu

Navíc se stal oblíbencem, ne-li rovnou miláčkem fanoušků skoro ve všech klubech, ve kterých působil. A to, uznejte, je slušný výkon. Říká se, že správný fotbalový fanoušek je tak trochu blázen, takže to s Abreuovou povahou i jeho přezdívkou El Loco („Blázen“) konvenuje. Ale rozhodně byla jeho obliba spojena především s jeho schopností okamžitě po příchodu dávat góly. Čas na aklimatizaci tedy většinou vůbec nepotřeboval.

Ale je to zkrátka fotbalový Don Juan – jakmile srdce fanoušků někde dobyl, okamžitě ho to táhlo směrem k dalším výzvám! Nejdelší čas „papírově“ strávil ve španělském klubu Deportivo La Coruňa, ovšem odtud intenzivně vyrážel na nejrůznější hostování (za 6 let angažmá celkem k sedmi).

Sebastian Abreu

Ve Španělsku nastupoval krátce i za Real Sociedad San Sebastián, ale nejvíce ho srdce táhlo do Mexika, kde hrál za sedm různých klubů. Nejdelší souvislou dobu působil v dresu brazilského Botafoga – celé dvě sezony!

Aby si vedle Ameriky a Evropy vyzkoušel jako působiště také Asii, k tomu posloužilo kratičké angažmá v izraelském Beitaru Jeruzalém. Tam ale nenastoupil ani k jedinému ligovému utkání, protože klub nesplnil své finanční závazky.

Jinak ale Abreu drahý nebyl – celkem do jeho přestupů kluby investovaly jen něco přes dvě stě milionů korun, nejvíc (skoro dvě  třetiny této částky) Deportivo La Coruňa.

Ale dost slov, na řadě je přehled štací, které Sebastián Abreu až dosud  absolvoval. Datum zatím posledního fotbalistova přesunu do klubu Bangu z předměstí Rio de Janeira je 12.listopadu 2016.

Abreu kluby

Jen doufám, že mezitím, co tento článek vyšel a vy jej čtete, nám zase „El Loco“ někam nepřestoupil!

Foto: thesportbible.com, dailymail.co.uk
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru