Český Messi? Lafata má problém s finančním úřadem. Musí doplatit milion

Finanční úřad se loni zaměřil na kontrolu příjmů českých fotbalistů a hokejistů, kteří fungují jako živnostníci. Práce na živnostenský list je pro sportovce z daňového hlediska výhodnější. Tedy až donedávna byla. Poprvé podle informací iDNES.cz padl rozsudek, že fotbalista není živnostník a nemá nárok na výhodnější zdanění.

Jako živnostník při odvodu daní David Lafata využil výhodnější daňový paušál, na který však podle úřadů neměl nárok. Dle výkladu finančního úřadu sportovci praktikují tzv. svobodné povolání, u něhož je daňová povinnost dvojnásobně vysoká.

David Lafata není prvním sportovcem, který má problém s daněmi. Nejznámějším případem z poslední doby je odsouzení Lionela Messiho, kterému za daňové podvody hrozily 2 roky ve vězení, avšak trest si odpykává na svobodě.

Barcelona's Argentine soccer player Lionel Messi (C) arrives to court with his father Jorge Horacio Messi (3rd R) to stand trial for tax fraud in Barcelona, Spain, June 2, 2016. REUTERS/Albert Gea

Lafatou to tak horké nebude a útočník Sparty již dal najevo, že se proti vyměřenému doplatku bude bránit.

Soudní boj proti pokutě

David Lafata si za kontrolované zdaňovací období (roky 2011, 2012 a 2013) vydělal 16,6 milionů korun, z čehož na daních odvedl celkem 1,185 milionu korun (tedy asi 6 %). Finanční úřad mu po kontrole vyměřil doplatek další milion korun.

Fotbalista se nejprve odvolal k Odvolacímu finančnímu ředitelství, ale neuspěl. Poté se obrátil na Krajský soud v Českých Budějovicích, avšak i ten dal za pravdu finančním úřadům. Poslední možností Davida Lafaty je kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

David Lafata

Lafata zdaleka není sám, Odvolací finanční ředitelství údajně eviduje dalších 21 případů odvolání z řad fotbalistů, hokejistů, basketbalistů či volejbalistů.

Na čí straně je chyba?

Je špatné odvádění daní a priori chyba Davida Lafaty? Český daňový systém totiž příjmy sportovců nezohledňuje a není tedy jasné, do jaké kategorie sportovci spadají.

V rozsudku se jako odůvodnění údajně uvádí, že charakteristickým znakem živnosti je nezávislost. Finanční úřad však posoudil, že hráči jsou závislí na svých klubech. Je pravda, že na jednu stranu se sice pracovní poměry sportovců podobají klasickým zaměstnaneckým poměrům, na druhou stranu ale stále existuje množství odlišností.

Nepřehlednost ohledně postavení sportovců v zaměstnaneckých poměrech slibuje napravit Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které připravuje nový zákon o sportu.

Foto: Reuters, Facebook AC Sparta Praha  (tom)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru