Konečně! V české lize bude VIDEO! Jenže zatím nebude mít vliv na zápasy!

Tento týden podepsala Ligová fotbalová asociace (LFA) smlouvu s FIFA a pravidlovou komisí IFAB o používání videa v české lize.

Videorozhodčí ale zatím nebude mít vliv na zápasy a bude fungovat pouze v testovací fázi. Video se tak bude využívat pouze v offline režimu a videorozhodčí nebude s hlavním sudím během utkání v žádném kontaktu.

„LFA patří k prvním asociacím a je vůbec první východoevropskou, které se k tomu přihlásily,“ řekl pro ČTK předseda LFA Dušan Svoboda.

Dušan Svoboda

Pokud IFAB vyhodnotí, že by mělo být video přínosné, odsouhlasí ho pro ostré využití pravděpodobně nejdříve v roce 2018. „Pokud se tak stane, tak bude mít česká liga výrazný náskok oproti jiným zemím, které se nepřihlásily,“ doplnil Svoboda.

A v jakých situacích by se mělo video používat?

Pouze při sporných situacích, tedy při vstřelení gólu, pokutových kopech či udělení červené karty. „Neočekává se stoprocentní odstranění chyb, ale odstranění jasných chyb, které mají vliv na vývoj hry,“ nechal se slyšet ředitel LFA Tomáš Bárta.

Testování videa už probíhá ve zkušebním provozu po celém světě – například v ligových soutěžích v Německu a Itálii či v americké MLS.

Zámořské soutěže jsou celkově v používání videa nejdále – ve třetí americké lize už letos dokonce proběhlo plné online testování videa.

Přečtěte si také: VIDEO: Historický moment! V USA poprvé pomohlo sudímu video. Podívejte se jak!

Foto: sparta.cz (jz)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru