Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Měl by vést Spartu od zimy Holoubek, Trpišovský, nebo Guľa?

Jméno Davida Holoubka znal ještě před několika měsíci málokdo. S každým pozitivním výsledkem Sparty se však rozrůstá skupina fanoušků, kteří se domnívají, že by měl šestatřicetiletý trenér dostat od zimy regulérní šanci. Ve hře jsou ale jiná jména, především Jindřich Trpišovský a Adrián Guľa. Jak jsou ale jejich reálné vyhlídky ve Spartě?

David Holoubek

David Holoubek

Sparta může samozřejmě vyslyšet sílící volání fanoušků po variantě s Davidem Holoubkem, i když stávající trenér A týmu nemá požadovanou licenci. V případě jeho trvalého angažmá se dá očekávat těsné propojení a spolupráce s mládežnickou akademií Sparty, která především v posledních sezónách dosahuje skvělých výsledků.

Zároveň by zesílil vliv Jaroslava Hřebíka. V případě, že by chtěli ve Spartě vybudovat tým na odchovancích, bylo by to logické řešení. Nicméně by se výsledky nemusely dostavit ihned a sparťanské prostředí není moc trpělivé.

Zároveň je zde otázka, jak mladý a neostřílený trenér dokáže uplatnit svou autoritu proti „hvězdným“ hráčům (viz. Dočkalův zkrat v Liberci, průměrné výkony Václava Kadlece, atd.).

Asi nejlepším řešením by bylo, udělat od zimy z Holoubka opět asistenta a vypiplat si ho do budoucna jako trenéra A-týmu. Otázkou je, co by na to říkal hlavní trenér.`

[blog_program_info id=“9753187″]

Adrián Guľa

adrian gula

Adrián Guľa odvádí v Žilině fantastickou práci. Je otázkou, do jaké míry je vůbec reálná možnost jeho příchodu do Sparty. Každopádně by to měl v letenském klubu složité.

České fotbalové prostředí je vůči cizím vlivům (a u trenérů to platí dvojnásob) poměrně nepřátelské. Málokterý trenér ze zahraničí (do kterého už se bohužel počítá i Slovensko) v Čechách uspěl. Většinou to musí být trenér dlouhá léta etablovaný v českém fotbalovém prostředí, aby ho ostatní kolegové a fanoušci především vzali na milost. V případě špatného startu, mohou události nabrat rychlý a velmi negativní spád.

Pokud by měl Guľa ve Spartě uspět, potřeboval by mít velmi silnou pozici a přivést si řadu svých spolupracovníků. To ovšem může Spartu rozštěpit.

Jindřich Trpišovský

Jindřich Trpišovský

Stále kandidát číslo jedna. Další mladý progresivní trenér. Umí a chce pracovat s mladými hráči. Byl by to pro něj další krok vzhůru v kariéře a přitom už má renomé a zkušenosti. Důležitým faktorem ale bude, jak dokáže spolupracovat se sportovním ředitelem Tomášem Požárem.

Pokud by tihle dva našli společnou řeč, především co se týče složení mužstva, a dostali dostatečně volné ruce, Sparta by z toho mohla profitovat v dalších sezónách.

Aby to mohlo fungovat, musí ve Spartě ovšem omezit vliv managementu na sportovní úsek (především u A-týmu). Zároveň si nejsem úplně jistý, zda budou všichni v mládežnické akademii s Trpišovským chtít spolupracovat a jak hráči zareagují na jeho trenérské metody, které uplatňuje úspěšně v Liberci. Ve Spartě s nimi totiž může pořádně narazit.

Foto: Facebook, fortunaliga.sk
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru