Bitevní pole Vlasty KAISERA: Guardiola přežil mini-krizi

Manažerská výzva v Anglii

Barceloně i v Bayernu Mnichov zařídil továrny na vítězství a úspěchy, v těchto velkoklubech nikdy vážně neriskoval ztrátu svého trenérského postu. Tento Katalánec ale miluje výzvy, proto si zkusil i roli manažerskou. V Anglii totiž opravdu nestačí být pouze trenérem – stáváte se manažerem, mužem skutečně odpovědným za vše podstatné, co se v klubu stane.

Na lavičce Manchesteru City měl Pep snový úvod. V úvodních deseti soutěžních zápasech zažil deset vítězství a opět se začaly množit hlasy, že je to prostě fotbalový Prorok, ne-li rovnou Pánbůh. Pak ale naopak zažil něco, co bylo v jeho trenérské kariéře premiérové. Mezi 28.zářím a 26.říjnem s Manchesterem City v šesti soutěžních zápasech v řadě ani jednou nevyhrál. Ano, přepište dějiny! Nikdy v minulosti, ani v Barceloně, tím méně v Bayernu, se totiž Guardiolovi v roli trenéra něco takového nepřihodilo.

Pep Guardiola

Zdá se, že ho to samotného až trochu pobavilo. Na tiskové konferenci odpovídal s úsměvem a s nadhledem: „V této profesi někdy vyhráváte a někdy prohráváte. Je to součást naší profese a já jsem rád, že se mi něco podobného v mé trenérské kariéře stalo vůbec poprvé.“

Manchester City nevyhrál postupně s Celticem v Lize mistrů (remíza 3:3), s Tottenhamem, Evertonem a Southamptonem v Premier League (prohra 0:2 a dvě remízy 1:1) a také s Manchesterem United (prohra 0:1 v Ligovém poháru). Nejtěžší ranou této šestizápasové série bez výhry však byla bezesporu prohra 0:4 na Camp Nou, ve svatostánku Guardiolovy Barcelony.

Pep Guardiola

„Zápas ovlivnilo vyloučení, další skutečnosti přišly v návaznosti. Dobře vím, jak Barca trestá třeba jen chvilkové vypadnutí z konceptu. A nám se to stalo,“ hodnotil Pep výhru žáka (Luis Enrique) nad učitelem.

Náznak krize to tedy byl. Ale o Guardiolově odvolání se ani na okamžik vážně nespekulovalo. A ukázalo se, že je to tak správně.

Jednoznačná výhra 4:0 na půdě West Bromwich Albion a vítězství 3:1 po fantasticky odehraném druhém poločase nad Barcelonou navrátily Citizens opět na vítěznou vlnu.

Pep Guardiola

A „Občan Guardiola“ se opět veze na jejím vrcholu. Slovo krize tedy ve své trenérské kariéře opravdu nezná. A i nyní její hrozbu rychle hodil pod stůl.

[blog_program_info id=“9699934″]

Přečtěte si taky: Bitevní pole Vlasty KAISERA: Gianluigi Buffon – z pohřbu na svatbu

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru