„Přehlížení“: Nejlepší jedenáctka z hráčů, kteří nikdy nedosáhli na Zlatý míč!

FIFA ve spolupráci s časopisem France Football zveřejnila 30 fotbalistů nominovaných na Zlatý míč. Za dobu existence jej získala celá plejáda fantastických fotbalistů. Na spoustu dalších se ale nedostalo. Dvojnásob to platí pro poslední léta, kdy anketu už osm let ovládají Lionel Messi a Cristiano Ronaldo.

Jak by vypadala nejzářivější jedenáctka nedávné minulosti, která nikdy na Zlatý míč nedosáhla? Takhle ji sestavil server thesportbible.com.

Jak byste ji sestavili vy? Napište nám do diskuze!

Brankář

Gianlugi Buffon

Buffon

Pokud by se uděloval Zlatý míč za celoživotní kariéru, Gigiho by jistě neminul – za Juventus stabilně předvádí výtečné výkony i v pokročilém věku 38 let. Nicméně brankáři to v této anketě mají těžké, naposledy vyhrál v roce 1963 Lev Jašin. Nejblíže měl Buffon triumfu v roce 2006, kdy se umístil druhý se ztrátou 49 bodů na Fabia Cannavara.

Pravý obránce

Cafú

cafu

Někdejší hvězda AS Řím a AC Milán, na kontě nejvíce odehraných utkání za brazilskou reprezentaci, dvojnásobný mistr světa, vítěz Ligy mistrů. Ani to ale nestačilo, aby se legendární Cafú někdy probojoval byť „jen“ do první trojky.

Střední obránci

Carles Puyol

Carles Puyol

Jeden z nejlepších obránců historie, který celou kariéru strávil v Barceloně, kde od roku 2004 působil jako kapitán. Trojnásobný vítěz Ligy mistrů, mistr světa i Evropy. V anketě přesto opomíjený, také se nikdy nevešel ani do top trojky.

Paolo Maldini

Paolo Maldini

Italský bek, který podobně jako Puyol strávil kariéru oddaný jednomu klubu. Legenda AC Milán byla na individuální úrovni oceněna o něco více než Puyol – Maldini se v roce 2003 umístil na třetím místě se ztrátou 67 bodů na prvního Pavla Nedvěda.

Levý obránce

Roberto Carlos

Roberto Carlos

Obávaný bomber s dynamitem v noze. Pouhých 168 centimetrů vysoký obránce z přímých kopů strašil brankáře celého světa. Dlouholetá opora Realu Madrid v roce 2002 podlehla v anketě o pouze krajanovi Ronaldovi. O pouhých 24 bodů.

Střední záložníci

Paul Scholes

paul scholes

Jeden klub, jedenáct titulů v Premier League, dvě vítězství v Lize mistrů. Paul Scholes je legendou Manchesteru United, i když mu jistě uškodilo (stejně jako třeba Franku Lampardovi nebo Stevenu Gerrardovi), že na reprezentační úrovni se Anglii dlouhodobě nedaří.

Xavi

Xavi

Španělský záložník posbíral během kariéry s Barcelonou a španělským nároďákem takřka 4 desítky trofejí – individuálně to ale nejlépe dotáhl třikrát na třetí místo Zlatého míče (2009 až 2011). Podobný osud potkal i jeho bývalého spoluhráče Andrése Iniestu.

Ofenzivní záložníci

Francesco Totti

Totti AS Roma

Italský mistr světa i Evropy strávil celou kariéru v AS Řím a to mu nejspíš dost uškodilo, když se vybíral ten nejlepší hráč na starém kontinentu. Na klubové úrovni je Tottiho největší trofejí zisk titulu v Serii A z roku 2001. V témže roce se také dočkal nejlepšího umístění ve Zlatém míči, kdy skončil pátý.

Alessandro Del Piero

Juventus' forward Alessandro Del Piero celebrates after scoring during the Italian Serie A football match Juventus against Lazio on April 11, 2012 in Juventus stadium. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN (Photo credit should read OLIVIER MORIN/AFP/Getty Images)

Ani další italské útočné hvězdě se na Zlatý míč dosáhnout nepovedlo. Přitom s Juventusem posbíral hned šest ligových titulů a sáhl si také na ušatý pohár pro vítěze Ligy mistrů. Nejlépe se umístil v roce 1995 čtvrtý.

Útočníci

Thierry Henry

Thierry Henry

Francouzský kanonýr se zabijáckým instinktem, který zanechal v kariéře nejvýraznější stopu v Arsenalu, se k prestižní trofeji přiblížil hned dvakrát – v roce 2003 mu ji vyfoukl Pavel Nedvěd, v roce 2006 pak skončil třetí za italskou dvojicí Cannavaro, Buffon

Raúl

Raul Real Madrid

Legenda Realu Madrid byla Zlatému míči nejblíž v roce 2001. Raúla však o 36 bodů porazilo tehdejší další  útočné eso Michael Owen. Na klubové úrovni sbíral Raúl jeden úspěch za druhým. Na reprezentační úrovni ale jeho generace na výraznější úspěch nedosáhla.

Foto: Reuters, goal.com, uefa.com, thesun.ie, talksport.com, sport.gendside.com (jz)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru