Fotbalový RADAR: Nechme brankáře kopat penalty. Stejně nejlépe vědí, jak na to!

Britský deník The Telegraph vydal ve středu zajímavý článek na téma „pokutové kopy v Premier League“. Statistikové totiž spočítali, že v anglické lize letos padá z bílého puntíku nejméně gólů za posledních 15 let – přesně 71 procent.

Už devět penalt bylo neproměněno a to máme sotva konec října. Už selhaly takové hvězdy, jako Riyad Mahrez, Kevin De Bruyne či Sergio Agüero. Posledně jmenovaný navíc desítky v poslední době pravidelně zahazuje i v pohárech a argentinské reprezentaci.

Sergio aguero

Jinde v Evropě to však není o moc lepší. Kupříkladu hráči Borussie Mönchengladbach pohrdli v minulém utkání s Hamburkem hned dvěma pokutovými kopy a nic jim nepomohlo, že se při nich vystřídali. Nejprve to neúspěšně prubnul kapitán Lars Stindl a po něm i útočník André Hahn.

[blog_program_info id=“9553478″]

A jestli by někdo už opravdu neměl pokoušet osud, pak je to Antoine GriezmannAtlétika Madrid. Francouzský snajpr nejdřív spálil penaltu v jarním finále Ligy mistrů s Realem a na podzim mu zase byla brána malá v duelu s Bayernem Mnichov.

Přečtěte si také: SESTŘIHY: Real v Lize mistrů nadělil pět branek Legii. Jak Tottenham přežil klinickou smrt?

antoine griezmann

„Pokutové kopy nedali Maradona, Messi, Platini i Zico,“ bránil ho kouč Diego Simeone a dodal: „Griezmann je bude zahrávat dál.“

Mrštné kočky místo tlustých kocourů

Jak už jsem předeslal, v tomhle trendu pokračují i další jinak spolehliví zakončovatelé v letošní sezoně Champions League. Po dvou hracích dnech byl podíl úspěšných pokusů 42,9% a tento týden se tedy moc nevylepšil.

Propad aspoň částečně zmírnil Edinson Cavani z Paris Saint-Germain, Eduardo Salvio Benfiky Lisabon a Manolo Gabbiadini z Neapole.

Přečtěte si také: SESTŘIHY: Barcelona potupila City čtyřmi góly. Arsenal předvedl nevídanou kanonádu!

Edinson Cavani

Dosud neznámou chorobou se už ale předtím nakazili namátkou Andrés Guardado a Davy PröpperPSV Eindhoven a v obou případech to jejich tým stálo drahocenné body.

„Jsou brankáři lepší než kdykoli předtím?“ ptá se autor zmíněného článku Alistair Tweedale z The Telegraph.

Něco na tom asi bude. Pryč je doba gólmanů typu bachratých tatíků Nevilla Southalla či Briana Jensena. Dnešní gólmani jsou mrštnější, fyzicky lépe vybavení a mají bleskové reakce. Vymýšlejí různé triky, poskakují na čáře, někdy jsou krok před ní, což přitom pravidla nedovolují.

Pro střelce je to tedy čím dál těžší a přitom se stále cituje prastará fotbalová pravda, že penalta se dá jen špatně kopnout. Možná že už ale tak docela neplatí, protože dnes se to ve světě hemží specialisty, kteří se je naučili chytat. Co ale přetrvává, je skutečnost, že střelec je pod větším tlakem.

Butt, Chilavert, Ceni a ti druzí

Řešení vidím jediné – nechat penalty zahrávat samotnými brankáři.

Vždyť dnešní gólmanské pojetí je jiné než dřív a neustále se modernizuje. Tytam jsou doby, kdy muži s rukavicemi jen chytali míče. Teď se po nich chce, aby byli jedenáctým hráčem v poli, zametali za stopery, zakládali akce a zapojovali se do útočné fáze.

Zejména Manuel Neuer definoval úplně novou roli brankáře a je vzorem pro ostatní. Pep Guardiola si dokonce do Manchesteru City přivedl jen kvůli konstruktivní rozehrávce Claudia Brava a obětoval klubovou legendu Joea Harta, jenž nehraje tak dobře nohama.

joe hart

Logickým krokem tedy je, aby brankáři zhostili také úkolu zahrávat penalty. Vždyť kdo jiný se lépe vcítí do celé situace a dostane se pod kůži gólmana, které při exekuci stojí v bráně? Navíc kopající brankář by nebyl pod takovým tlakem jako útočník, od něhož se ty góly tak nějak automaticky čekají.

Nebyla by to přitom ani žádná žhavá novinka. Vzpomínám si, že před lety měl slušnou bilanci německý reprezentant Hans-Jörg Butt, hájící barvy Hamburku a posléze Leverkusenu. Z penaltové značky si připsal v Bundeslize úctyhodných 26 přesných zásahů.

Rád si zaútočil a zastřílel také excentrický Paraguayec José Chilavert či Brazilec Rogério Ceni.

Všichni byli považováni tak trochu za blázny, riskující nezdar a pak sprint přes celé hřiště do své prázdné brány.

Jistě – i jim se může stát, že mistr tesař se někdy utne. Ale byl by takový rozdíl oproti těm, jejichž původní profesí je střílet branky? Při pohledu na čísla z letošního ročníku asi moc ne.

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru