Šachistky se bouří, na MS v Íránu hrát nechtějí. Proč mají v plánu šampionát bojkotovat?

Světový šampionát v šachu má příští rok hostit Írán. Podle tamních zákonů to ale pro ženy znamená povinný hidžáb, muslimskou pokrývku hlavy, kterou je nutné mít na veřejnosti. Šachistky různých národností se ale bouří, považují to za diskriminaci ve sportu.

Ekvádorka Carla Herediaová vyzvala 64 žen, které se mají účastnit, ke společnému protestu.

O problematice otevřeně promluvila i americká reprezentantka, která je připravena šampionát bojkotovat.

Írán byl hostitelem šachových turnajů už v minulosti a ženy tam vždy musely mít hidžáb. Teď to bude stejné, je to jejich státní zákon. Je to ale náboženská a sexistická diskriminace. Jestli nezmění místo, nezúčastním se. Jsem kvůli tomu velmi rozhořčená. Cítím se poctěna, že mám na světovém šachovém šampionátu zastupovat USA, a jsem zklamaná, jestliže tam z náboženských, sexistických a politických důvodů nebudu moci být.

Nazí Paikidzeová-Barnesová, americká šampionka

Zajímavé ovšem je, že Írán byl jedinou zemí, která se nabídla ženský šachový turnaj pořádat. Žádná ze 150 členských zemí proti tomu v té době nevznesla námitku. Podle posledních zpráv také ani Mezinárodní šachová federace nedostala žádnou oficiální stížnost.

Proti změně místa konání jsou i místní. Například íránská herečka Mítra Hedžázípúrová nabádá k diplomatickému řešení sporu.

„Bude to největší sportovní ženská soutěž, jaká se kdy v Íránu konala. V minulosti jsme neměli příležitost pořádat ženské sportovní soutěže. Není správné vyzývat k bojkotu, pro ženy v Íránu je to významná událost, příležitost ukázat naši sílu,“ uvedla Mítra Hedžázípúrová pro The Guardian.

[blog_poll_start][poll id=“355″][blog_poll_end]

Foto: heatst.com  (kl)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru