Potvrzeno! Nejhodnotnější kádr na světě mají Rudí ďáblové. Kdo jim šlape na paty?

Výzkumu společnosti CIES Football Observatory oficiálně potvrdil, že nejdražší tým má Manchester United. Tým nového kouče Josého Mourinha přes léto mohutně posiloval, aby si vydobyl zpět dřívější privilegovanou pozici. Krom zmíněného kouče na Old Trafford přišli nově obránce Bailly, záložníci Mkhitaryan a Pogba a hvězdný Zlatan Ibrahimovič.

Jeho příchod se statistikám trochu vymyká, jelikož z PSG přišel po konci smlouvy zadarmo – nebýt toho, byly by výdaje United ještě výrazně vyšší! Nulovou přestupovou částku však na druhou stranu kompenzuje rekordní Pogbův příchod (celá sedmina veškeré částky!) nebo Zlatanův plat – vytáhlý Švéd si v Manchesteru údajně ročně přijde na zhruba 10 milionů liber.

Výzkum CIES spočítal, že za letní nákupy a platy všech hráčů letos United utratí asi 718 milionů eur (19,5 miliardy korun). V loňské sezoně měl nejdražší kádr Real Madrid, ten však letní nákupy Rudých ďáblů odsunuly na druhou příčku s „pouhými“ výdaji 638 mil. eur.

Třetí příčku stejně tak drží Manchester City – letní nákupy a platy hráčů Guardiolovy skvadry vycházejí na 611 mil. eur. Stříbrný i bronzový tým však paradoxně letos utrácely ještě více než loni – Real o 47 mil. eur, Citizens dokonce o 78 mil. eur.

Vládnou týmy z Anglie

V TOP 10 je celkem polovina týmů z Anglie – za čtvrtou Barcelonou následuje pátá Chelsea, Arsenal je osmý a Liverpool desátý. Těsně za TOP 10 následuje na dvanácté pozici Tottenham.

Dva španělské velkokluby doplňují po jednom zástupci největší týmy ve Francii (PSG), Itálii (Juventus) a Německu (Bayern).

V obecné rovině lze říci, že mezi výdaji za soupisku a konečnou pozicí v tabulce domácí ligy existuje vysoká míra korelace, avšak nemusí to platit vždy.

Zářným příkladem je loňský šokující triumf Leicesteru, který měl loni z anglických týmů až sedmnáctou nejhodnotnější soupisku (z 20).

A co české kluby?

Rozpočet Sparty v přepočtu údajně činí zhruba něco mezi 10-15 mil. eur. Tím pádem by se český velkoklub krčil až na chvostu tabulky mezi stovkou evropských týmů.

Z této perspektivy není prohra s dvacátým nejhodnotnějším kádrem Evropy (Southampton) tak ostudná, naopak překvapivý triumf nad jedenáctým Interem lze brát jako šokující úspěch, stejně jako remízu Plzně (údajně disponující nižším rozpočtem než Sparta) s šestnáctým AS Řím.

Foto: Reuters  (tom)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru