Bitevní pole Vlasty KAISERA: Kobra Ibra. Bez něj by fotbalová Evropa byla o mnoho chudší

Za svou kariéru už několikrát „zradil“ své zaměstnavatele a přidělal si tak četné nepřátele, ale na druhou stranu mu přibylo nových obdivovatelů. Jistě, samotný fotbalový přestup nelze brát jako zradu, ale na druhou stranu – Ibra nikdy neváhal ani vteřinu, když mohl jít za lepším. Jako zlatokop, který bez váhání spálí svůj starý srub a vydá se za novou zlatou žílou.

Takto opustil Malmö FF, klub, který ho vychoval, už v devatenácti letech a přestoupil do Ajaxu.

Zlatan Ajax

Už dřív ho chtěl na zkoušku Arsène Wenger do Arsenalu, ale nadaný hráč to později okomentoval se svou typickou suverenitou.

Wenger mě pozval do Arsenalu, ale jen na zkušební testy. Odmítl jsem. Zlatan se konkurzů nezúčastňuje.

Zlatan Ibrahimovič

V Ajaxu na sebe poprvé výrazně upozornil celou Evropu, ale končil ve velkých rozporech se spoluhráči – Rafael van der Vaart ho dokonce obvinil z úmyslného zranění. Ale už samotný nástup do šatny kdysi tak slavného Cruyffova klubu vypadal typicky „zlatanovsky“. Místní novinář se švédského mladíčka zeptal, zda necítí až přílišný respekt z tohoto ikonického prostředí.

Odpověď?

„Já se jmenuji Zlatan. Zlatan Ibrahimovič. A kdo jste, u čerta, vy?“

zlatan ibrahimovič manchester united

V roce 2004 vyřadil z EURA v dresu Švédska Itálii, když dal Buffonovi krásný gól patičkou. A kontroverze jako by Zlatana magicky přitahovaly – po mistrovství Evropy odešel právě do Itálie a stal se Buffonovým spoluhráčem v Juventusu!

Tento klub ale neváhal opustit okamžitě poté, co byl přeřazen kvůli trestu za údajné ovlivňování výsledků do druhé ligy. Hvězdy jako Gianluigi Buffon, Alessandro Del Piero či Pavel Nedvěd přitom v Juve zůstaly…

Zlatan Juventus

A navíc si to Zlatan namířil přímo do Interu Milán, tedy klubu, který na potupě Juventusu v aféře Calciopoli nejvíce vydělal!

Zlatan Ibrahimovič je prostě ďábelsky nadaný i ďábelsky kovaný. Však také na fotce, na které pyšně a rozesmátě ukazuje svůj nový „úlovek“ (dres slavného a bohatého klubu) vyrážejí na jeho hlavě dva čertovské růžky.

I když je ve skutečnosti tvoří jen část polozakrytého loga firmy Nike, celkem mu to tak sluší, ne?

Zlatan Inter

Inter ale nebyl schopen velkých evropských vítězství, jak Zlatan očekával. Následuje tedy další velký přestup – do Barcelony.

Tam ale jeho sebevědomí narazilo – nebyl a nemohl zde být hlavní osobností, na hřišti narážel na velikost Messiho, u lavičky na „šéfa“ Guardiolu. Však mu to také po předčasném odchodu z Barcy dalším kontroverzním výrokem opepřil.

Zlatan Barcelona

Kdo kupuje mě, kupuje ferrari. A do takového vozu musíte natankovat nejlepší benzín a vyrazit s ním na dálnici. Guardiola namísto toho zvolil diesel a chtěl jezdit po venkovských cestách. Na to by mu stačil fiat.

Zlatan Ibrahimovič

A vida, hned dvojí urážka – Guardioly i Juventusu, který je s firmou Fiat dlouhá léta těsně svázán a nebere ji tedy rozhodně jako nějakou podřadnou značku…

Ibrahimovič se nerozpakoval vrátit do Itálie a podráždit zde na nejvyšší míru fanoušky Juventusu i Interu – vybral si totiž AC Milán!

Zlatan AC Milán

Zmýlil se ale trochu v odhadu. Zdejší zlatá žíla byla již vytěžena a lákavý žlutý kov se mezitím objevil jinde. Zlatan tak absolvoval další přestup – do petrodolary vykrmeného Paris Saint-Germain.

Pravda, fotbalisty ve francouzské Ligue 1 moc neznám, ale jsem si jistý, že oni dobře znají mě.

Zlatan Ibrahimovič

Góly zde opět sázel ve velkém, stejně jako další kontroverzní výroky. Když se totiž jeho pařížské působení chýlilo ke konci, zafilozofoval si:

„Kdyby v Paříži odstranili Eiffelovu věž a místo toho postavili mou sochu, zůstal bych. Mají mě zde sice moc rádi, ale cítím, že tohle by přece jen neudělali.“

Eiffelovku jako symbol Paříže tedy alespoň na klubovém znaku při fotografování dokonale zakryl…

Zlatan PSG

Toulavá krev nakonec zavedla syna vystěhovalce z Balkánu do Premier League, soutěže, kterou ještě nikdy nehrál. V Manchesteru United se uvedl – jak jinak – gólově.

Kontroverzní výroky se určitě dají očekávat, už teď by asi mnozí sestavili docela slušnou sbírku… Ale počkejme si, určitě bude líp!

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan je opravdu jak kobra, která umí uštknout. V dobrém (fotbalově krásnými akcemi i góly), ale i ve zlém. Na druhou stranu i tady patří klobouk dolů – nadělat si tolik nepřátel a přitom být stále v kurzu a při silách…

Ďábel Ibra každopádně věří, že má v sobě i NĚCO božského.

Při otázce novináře, kdo postoupí z play-off na světový šampionát, slavný střelec opáčil: „To ví jen bůh.“

A když novinář s úsměvem oponoval, že toho bude asi těžké se zeptat, následovala lehce podrážděná odpověď: „Jak to? Vždyť stojí přímo před tebou!“

Wayne Rooney, Zlatan Ibrahimovič

Ďábelský i božský, hadovitý a jedovatý Ibra tedy slaví pětatřicet let.

Grattis! Gefeliciteerd! Auguri! Felicitaciones!  Félicitations! Congratulations!

Přečtěte si taky: Bitevní pole Vlasty KAISERA: Narozeniny italských legend

Foto: Reuters, sportmediaset.mediaset.it
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru