PALIČKOVY trenérské postřehy: Kdo je vhodný trenér pro Spartu?

V minulém příspěvku jsem trošku očekával, že by Slavia mohla v derby překvapit. Z trenéra Zdeňka Ščasného i celé Sparty byla cítit trochu bezmoc. Jako kdyby už nevěděl, jak něco změnit na hře a formě mužstva.

Do médií vystupoval hodně pesimisticky, což normálně nedělá. Nakonec se všechno ukázalo být pravdou a on sám to i v rozhovoru přiznal.

[fve]https://youtu.be/oKsuzSqp_8s[/fve]

Přečtěte si také: Ščasný skončil ve Spartě! Kdo bude jeho nástupcem? A co si o tom myslí fanoušci?

Šilhavý dostal 3 kola a už je to jiná Slavia

Slavii se vyplatila výměna trenéra, teď už to můžeme říct naplno. Mluvil jsem o tom, že Jaroslav Šilhavý bude potřebovat aspoň tři kola, aby něco změnil. Ta jsou pryč a Slavia je hodně jiná. Uvidíme, jak jí to vydrží.

Každopádně se Jardovi Šilhavému vyplatilo, že se nebál udělat některé změny. Například vrátil do sestavy Antonína Baráka. Velmi fotbalový, zároveň ale pracovitý hráč, navrch dobrý v soubojích, protože je fyzicky velmi silný. Velmi dobře se jevil na konci minulé sezon a překvapilo mě, že od trenéra Uhrina nedostával tolik prostoru.

To nejdůležitější ale bylo, že Slavia předvedla skvělý týmový výkon. Soudržnost jejího mužstva a Sparty byla velmi rozdílná.

Je ale potřeba vidět i to, že zápas na Spartě se hrál slávistům dobře. Neměli co ztratit. Uvidíme, jak jim to půjde, až budou muset v jiných zápasech doma tvořit.

Jaroslav Šilhavý

Kdo po Šcasném? Trpišovský?

Trenér Ščasný po derby ve Spartě skončil a tak nastalo hledání. Pozice je to velmi složitá a pro každého, kdo přijde, to bude velmi náročné. Tlak na výsledky je obrovský, důležité je získat si respekt u hráčů. To všechno zvládne opravdu jen silná osobnost. Abych řekl pravdu, tak moc kandidátů, kteří by to zvládli, u nás nevidím.

Rozhodně ale mezi ně patří Jindřich Trpišovský. Je dobře, že je pro Spartu kandidátem číslo 1. I když to asi bude složité, protože je v Liberci pod smlouvou.

Jindřich Trpišovský

Jeho práce se mi ohromně líbí. Sleduje moderní trendy a z relativně neznámých hráčů je schopen vyždímat maximum. To je jeden z nejzásadnějších úkolů všech trenérů. Přiblížit výkonnost hráčů co nejvíc k maximu, kterého jsou schopní.

V Liberci, ale i předtím na Žižkově se to Trpišovskému daří. Poradil si v nejrůznějších situacích, kdy mu hráči odcházeli a podobně. Nebojí se dát příležitost neokoukaným tvářím a hladovým hráčům, což si myslím, že je také problémem celkové strategie Sparty. V posledních letech se totiž zaměřuje spíš na velká jména. I tohle by mohl možná Trpišovský změnit.

Neobávám se ani, že by neměl autoritu, protože svou prací v Liberci a výsledky na Evropské scéně ukázal, že své práci rozumí a dělá ji dobře.

Inovátor jako Guľa by se také hodil

Dalším kandidátem je Adrian Guľa. Dobře ho znám, protože jsem ho trénoval v Jablonci. Je to také velmi pracovitý a progresivní trenér. O nejnovější trendy se zajímal už jako hráč. Třeba v době, kdy to zdaleka nebylo běžné, už měl svůj sporttester a podobně. Je to také trenér-inovátor, což si myslím, že náš fotbal rozhodně potřebuje. Jak jsme měli příležitost vidět na Euru. Zbytek kontinentu má před námi náskok.

adrian gula

Berte vážně Zlín!

Z dalších zápasů mě upoutalo vítězství Zlína nad Hradcem Králové. Je třeba brát tohoto soupeře vážně. Znovu sice přišel o důležitého hráče Diega Živuliče, který měl velkou formu, ale přihodilo se mu to už několikrát (Železník, Poznar, Hájek naposledy proti Spartě) a vždy to zvládl. Nepochybuji o tom ani tentokrát.

Tým je tam neskutečně soudržný. Všichni jsou na jedné lodi. Odhodlání a obětavost jsou na maximální úrovni a to dělá dnes strašně moc.

Nakonec i to vzpomínané derby toho bylo důkazem. Sparta soudržnost postrádala, naopak u Slavie se po příchodu Jaroslava Šilhavého, zdá se, zase obnovuje.

Foto: Facebook, fcslovanliberec.cz, fortunaliga.sk
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru