Fotbalový RADAR: Nový šéf UEFA může hájit práva menších, jak chce. Elita už teď uniká mílovými kroky

Nového předsedu evropské fotbalové unie UEFA Aleksandera Čeferina čeká velké dilema. Do své funkce byl zvolen hlavně slabšími zeměmi, které spoléhají na to, že bude hájit jejich zájmy.

O tom ostatně hovořil i generální sekretář FAČR Rudolf Řepka: „Před Čeferinem stojí velké úkoly, které se týkají především obsazení klubových soutěží, reformy Ligy mistrů a Evropské ligy či koeficientů. Tyto otázky trápí mnoho zemí a pevně věříme, že právě nový předseda UEFA bude bojovat za práva menších a středně velkých asociací, z níž ostatně sám vzešel.“

Aleksander Čeferin

Impulsem ke zvolení Čeferina na úkor nizozemského protikandidáta Michaela van Praaga, jehož podporovaly hlavně velmoci, bylo totiž nedávné rozhodnutí o změně formátu Ligy mistrů. Tam by už za dva roky mělo hrát více zástupců vyspělých zemí na úkor těch zaostalejších.

Slovinec Čeferin dal najevo, že se mu zmíněný krok nelíbí a rád by vrátil soutěži větší solidárnost bohatých s chudými.

Aleksander Čeferin

To by teoreticky pomohlo i českému fotbalu.

Nevyužitá nahrávka na smeč

Podívejme se však, jak je to v praxi. V posledních letech si naši mistři tak jako tak z tučného koláče moc neukrojili. Dvakrát postoupila Viktoria Plzeň, jenže naposledy se jí to povedlo na podzim 2013.

A přitom díky rozdělení na mistrovskou a nemistrovskou část kvalifikace měla být právě pro naše kluby cesta do základní skupiny hladší. Ne jako v dobách, kdy například Sparta jako český šampion narazila v předkole na Arsenal.

Jak tato revoluce pomohla, či spíše nepomohla, bylo vidět například letos v létě. Sparťané vypadli se Steauou Bukurešť, která potom vyfasovala od Manchesteru City v domácím prostředí bůra. Jak by asi dopadli Letenští, to si snad raději ani nebudeme domýšlet.

Sparta

Úpadek kvality českého fotbalu prostě nezachrání žádné úpravy postupového klíče, ale jen a jen tvrdá práce.

Polská krev tekla proudem

Jinak můžeme dopadnout jako Poláci, kteří sice po 20 letech mají své želízko v ohni, jenže Legia Varšava čest fotbalu u našich severních sousedů moc nezachránila. Debakl 0:6 s Dortmundem vyvolává otázky, co takové zápasy vůbec komu dají.

Hráčům Legie snad jen prozření, jaký obrovský rozdíl je mezi nimi a favorizovanými soupeři z Německa a podobných zemí. Bez kvalitnějších posil však tuhle propast jen těžko překonají. A na to je potřeba peníze, což pouhé odměny a bonusy za účast v hlavní fázi určitě nevyřeší.

Fandům polského mužstva však takové večery asi přinášejí jen rozčarování a frustraci. A pro fotbalisty Dortmundu je to spíš takový kvalitnější trénink.

Určitě by si raději víc zahráli s Arsenalem, Atlétikem Madrid nebo Neapolí.

Jenže to jim současný formát Ligy mistrů neumožňuje. Proto je logické, že velké kluby hledají způsob, jak toho dosáhnout.

[blog_program_info id=“9015309″]

Musí se najít kompromis

Vytvoření samostatné Superligy by však znamenalo konec Champions League v podobě, jak ji známe. Soutěž by ztratila smysl.

Proto musí Čeferin najít zlatou střední cestu.

Je třeba reagovat na vývoj evropského klubového fotbalu, kde se elita odděluje od zbytku a vytváří jakousi uzavřenou společnost. Realitu by tak odráželo vytvoření dvou výkonnostních pater – jedno vyspělejší by tvořila Liga mistrů, kde by na sebe častěji narážely velkokluby a soutěž by tak díky lepšímu marketingovému potenciálu mohla vydělat více peněz.

A o ty by se pak podělila s těmi, kteří si nemohou koupit Pogbu nebo Higuaína.

Řekněme tedy, že kupříkladu Evropskou ligou by mohly protéct větší finanční prostředky a tím pádem by i pro naše kluby byla rázem zajímavější.

Aleksander Čeferin

Rozhodně tuhle výzvu Čeferinovi nezávidím. Čeká ho těžké vyjednávání, při němž bude potřebovat notnou dávku citu pro diplomacii a také silné spojence.

Snad se přitom nezdiskredituje jako jeho předchůdce Michel Platini.

Přečtěte si taky: Real spasil obrat v závěru. City, Leicester i Dortmund nadělovaly

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru