Bitevní pole Vlasty KAISERA: Nová trenérská košťata. Na kolik si přijdou?

Podle údajů, které zveřejnil portál Sport.es, je na čele nejlépe placených klubových trenérů trio letošních „nováčků“, Pep Guardiola, José Mourinho a Carlo Ancelotti.

Pokud můžeme věřit dobře informovaným zdrojům, nejvíce si vydělá nová trenérská akvizice Manchesteru City, odborník v oboru vedení a výstavby špičkových klubů, Pep Guardiola.

Pep Guardiola

Jeho základní roční příjem se po přestupu z Bayernu Mnichov do Manchesteru City vyšplhal na 19 milionů eur, což by mu stačilo i na pobyt v první desítce mezi nejlépe placenými aktivními hráči.

V případě finálního úspěchu v Premier League a Lize mistrů by si španělský kormidelník ještě mohl užít bonusy ve výši 6 milionů eur. Hlavně by ale v takovém případě stvrdil svoji proslulost největšího z největších mezi trenéry.

Žárlivě se na něj v tomto směru určitě dívá José Mourinho. Jeho pověst „továrny na úspěchy“ na začátku minulé sezony utrpěla, když byl po nakumulování problémů předčasně propuštěn z Chelsea. Počkal si – a dočkal se. Nový kontrakt s Manchesterem United ho vynáší na druhou příčku za Guardiolu.

José Mourinho

Roční garantovaný příjem 16,5 milionů eur může vzrůst na 20 milionů, když získá domácí double. Na vypsání prémie za vítězství v Lize mistrů si musí minimálně jednu sezonu počkat. Ani ty nejúspěšnější trenéři nedokážou vyhrát soutěž, do níž se jejich svěřenci neprobojovali…

Velké úspěchy sklízí ve své trenérské kariéře i Carlo Ancelotti. Pro následující rok ho angažoval Bayern Mnichov, roční plat ho vynesl na třetí příčku na světě.

Carlo Ancelotti

Ale přece jen: porovnejte jeho 10,5 milionu eur ročně s oběma nově angažovanými kormidelníky z Manchesteru. Vypadá to, že i některé největší hráčské osobnosti v Bayernu budou brát víc.

Určitě to bude platit v případě Zinedina ZidanaRealu a Luise Enriqueho v Barceloně. Na platy, které mají zaručeny hráčské ikony, jakými jsou Ronaldo, Bale, Messi či Neymar, určitě nedosáhnou, spíše se na ně budou dívat z uctivého odstupu. Přitom Luis Enrique vyhrál za dva roky osm trofejí z deseti možných a v tabulce mezi trenéry je až osmý. Nová košťata se zkrátka platí dráž!

V první desítce trenérů najdeme sedm trenérů (manažerů) působících v kolébce kopané, v Anglii. Ani jeden z nich však není Angličan a dokonce ani Brit. Na pohodovém čtvrtém místě tabulky se vyhřívá starý lišák Arséne Wenger, který lavičku Arsenalu už roky nemění a asi dobře ví proč…

Sklonit se před ním musí ve výši platu i nově angažovaný kormidelník Chelsea, Ital Antonio Conte.

Hádanka

Jeden ze sedmi trenérů první desítky nejlépe placených sice působí v Anglii, ale nikoliv v Premier League.

Uhádli jste? Ano, je to protřelý Rafa Benítez, který si i po sestupu Newcastlu do Championship uchoval plat, který mu stačí na TOP TEN. Kdo umí, umí! A kdo si to umí zařídit… zařadí se mezi elitu i ze druhé ligy.

Příznačné je, že pouze jediný z desítky fotbalových trenérských světoběžníků působí v klubu své země – Luis EnriqueBarceloně. A pouze jediný nemá evropský původ: jde o Argentince Pochettina vedoucího Kohouty z Tottenhamu.

Pořadí trenérů podle výše ročního platu (bez bonusů a prémií):

Pep Guardiola (Manchester City) 19 mil. eur
José Mourinho (Manchester United) 16,5 mil. eur
Carlo Ancelotti (Bayern Mnichov) 10,5 mil. eur
Arséne Wenger (Arsenal) 10 mil. eur
Zinedine Zidane (Real Madrid) 9,5 mil. eur
Jürgen Klopp (Liverpool) 8,3 mil. eur
Antonio Conte (Chelsea) 7,8 mil. eur
Luis Enrique (Barcelona) 7 mil. eur
Mauricio Pochettino (Tottenham) 6,5 mil. eur
Rafa Benítez (Newcastle) 5 mil. eur
Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru