Historický moment ve fotbale! Rozhodčí se o penaltě radili u videa

Video rozhodčí použil ve chvíli, kdy si Italové stěžovali na to, že ve vápně zahrál rukou francouzský obránce Layvin Kurzawa.

Stačilo pár vteřin. Více holandský rozhodčí Björn Kuipers nepotřeboval. Zpětnou vazbu dostal od dvou asistentů, kteří v kamionu mimo stadion zkoumali video.

„Tato noc se stane historickou a napíše se do kronik fotbalu,“ řekl prezident FIFA Gianni Infantino, který zápas v Bari sám navštívil.

„Rozhodčí zastavil na pár sekund hru, zatímco dva asistenti mimo stadion v přenosovém voze ověřili, že nešlo o penaltu. Byli jsme svědky historického momentu. Je rok 2016, takže je na čase tohle zkoušet,“ řekl pro televizi Rai Infantino.

Tuto pomůcku si pochvaloval také hlavní rozhodčí Kuipers. „Hráči mé rozhodnutí použít video přijali. Je to lepší pro všechny. I pro nás rozhodčí, abychom byli klidní a jistí sami sebou.“

V závěru mu video pomohlo ještě jednou, kdy mu videorozhodčí pomohli u ostrého faulu francouzského obránce. Místo červené karty mu tak dal pouze žlutou.

Zkušební provoz videa bude probíhat v letošní sezoně v soutěžích v Německu, Austrálii, Portugalsku, Itálii a také MLS.

Rozhodčí po videu mohou sáhnout v situaci, kdy nebude jednoznačně prokazatelné, zda padl gól, zda měl být nařízený pokutový kop, při sporném udělení červené karty nebo při chybě v identifikaci vyloučeného či napomenutého hráče.

Foto: Twitter  (pol)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru