Odešla Věra Čáslavská. Fenomenální gymnastka a žena legendárního „tichého protestu“

Nejúspěšnější česká olympionička se do dějin zapsala jednak sportovními výkony – z Tokia 1964 a Mexico City 1968 přivezla celkem 10 medailí, z toho 7 zlatých. Stříbro ze soutěže družstev získala i na OH 1960 v Římě. Čtyřikrát také byla mistryní světa.

[fve]https://youtu.be/EC6vBFBilaA[/fve]

Respekt však vzbuzovala i mimo sportoviště. V Mexiku upozornila legendárním „tichým protestem“ během medailového ceremoniálu na invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Během sovětské hymny na počest Larisy Petrikovové, se kterou se podělila o zlato, sklopila zrak k podlaze.

[fve]https://youtu.be/dykBBhaoczg[/fve]

Proti okupaci se postavila už před odletem na olympijské hry, mimo jiné podepsala i manifest Dva tisíce slov. Navzdory tlaku komunistů svůj podpis neodvolala, a tak čelila represím.

Nepovolili jí dokončit její životopisný film v japonsko-americké koprodukci, nesměla vycestovat do zahraničí. Jistou dobu si dokonce vydělávala jako uklízečka.

Až v roce 1979 se jí naskytla možnost odcestovat na dvouletou trenérskou stáž do Mexika.

Po listopadu 1989 začala pracovat jako poradkyně Václava Havla, byla předsedkyní Československého a později i Českého olympijského výboru.

věra čáslavska

 

Rodinná tragédie

V 90. letech ale také prožila rodinnou tragédii.

Její syn Martin zavinil při potyčce na diskotéce smrt svého otce a bývalého manžela Čáslavské Josefa Odložila. Čáslavská se za něj provdala přímo na olympiádě v Mexiku, ale manželství zkrachovalo.

vera caslavska josef odlozil vera caslavska josef odlozil josef odlozil

Slavná gymnastka po nešťastné události bojovala s depresemi a pobývala střídavě v domě s pečovatelskou službou a psychiatrickém oddělení v Bohnicích.

Do veřejného života se vrátila před necelými 10 lety, rozdávala úsměvy. pomáhala českým sportovcům. Do Ria už ale kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu neodcestovala.

Zemřela včera večer krátce před 10 hodinou večerní.

https://twitter.com/SlavekSobotka/status/770876081079549952

Foto: atletika.cz, krajskelisty.cz, pinterest.com, olympic.org, youtube.com (jz)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru