Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Šéf Slavie Tvrdík v sobě musí zkrotit populistického politika

Ve Slavii dochází k další turbulenci, končí trenér Dušan Uhrin a sportovní ředitel Josef Jinoch. Přitom právě Uhrinovo setrvání ve funkci bylo na jaře jednou z příčin roztržky, která vyvrcholila odchodem Jiřího Šimáněho ze Slavie.

Jaroslav Tvrdík tehdy prohlásil, že trenér Uhrin je neodvolatelný. Nyní po sérii špatných výsledků a výkonů je všechno jinak.

jaroslav tvrdik

Je určitě pozitivní, že společně s trenérem končí i sportovní ředitel. V klubech s touto strukturou sportovního vedení by to tak mělo být pokaždé. Nikdy jsem nebyl zastáncem házení všeho špatného pouze na trenéra, protože sportovní ředitel má velkou pravomoc z hlediska budování kádru. A kde je pravomoc, tam by měla být i odpovědnost.

Dušan Uhrin nedokázal tým připravit na důležité boje v předkolech Evropské ligy a ani ligové výsledky nejsou bůhvíjaké.

uhrin FB slavia

Můžete namítat, že v létě přišlo do kádru mnoho nových tváří a že klíčový útočník Milan Škoda je po Euru unavený. Ale trenérovi bych za vinu kladl především beztvářnost herního projevu, kdy nikdo absolutně netuší, co vlastně chce s týmem hrát. A pak také některé trenérské chyby (jako například zařazení dvou defenzivních záložníků do utkání s Jihlavou).

Slavia zaspala dobu, v téhle sezóně na rozdíl od té minulé se už ani zdaleka nemůže spoléhat pouze na brejkovou taktiku. Většina soupeřů zvlášť v Edenu hraje dnes proti Slavii ze zajištěné obrany.

A Sešívaní si se svojí novou rolí zatím neví rady. Ani nové posily, především typicky brejkový Gino Van Kessel, moc nezapadají do konceptu nátlakové hry, ke které je nyní Slavia nucena.

gino van kessel

Pojďme se ale zaměřit na samotný spouštěcí mechanizmus těchto personálních změn. Jaroslav Tvrdík svým rozhodnutím nezapřel politika, který dbá na veřejné mínění (v tomto případě slávistické). Prostě jen vyslyšel hlasy volající po odvolání trenéra i sportovního ředitele.

V tuhle chvíli je jistě chválen za moudré rozhodnutí. Ale do budoucna tak vzniká nepříjemný precedens.

Pokud se v personálních otázkách bude řídit v budoucnosti svým politickým vnímáním světa, může to přinést velkou nestabilitu. Protože čas od času musí majitel učinit i nepopulární rozhodnutí a podržet své podřízené i ve chvíli, kdy se nedaří a kdy diváci na svého vlastního lodivoda pískají, jako v neděli večer v Plzni.

[blog_program_info id=“8766985″]

Jinak se může stát, že jakmile se některým hráčům nebudou zamlouvat určité trenérovy metody nebo kroky, mohou snadno a rychle s přispěním vlastních fanoušků dosáhnout jeho vyhazovu.

Najít tu správnou hranici mezi učiněním populárního (resp. populistického) rozhodnutí a podporou dlouhodobější koncepční práce je především ve fotbalovém prostředí otázkou zkušeností. A ty musí současné vedení Slavie teprve nabrat.

Foto: Facebook
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru