Fotbalový RADAR: Dva brankáři a dvě »Jarolímovy děti«. To je česká sestava pro Ligu mistrů

[blog_program_info id=“8724389″]

A to si ještě moc nezachytal, protože manažer Kanonýrů Arséne Wenger dlouho dával přednost Kolumbijci Davidu Ospinovi. Teprve po fatálních chybách ho odstavil a nasadil naši brankářskou jedničku.

Petr Cech

Čech se v létě rozloučil s národním týmem a soustředí se jen na klubové povinnosti. Ušetří tak spoustu sil a času, vynakládaného dosud na cestování a zápasy reprezentace. Může tedy daleko častěji nastupovat za klub, a proto počítám s tím, že se v jeho bráně bude objevovat i na evropské scéně.

Velké šance však jeho týmu nepřisuzuji. Wenger totiž jaksi zapomněl na to, že přestupní období je od toho, aby se nakupovali hráči, takže Arsenal vidím opět maximálně na osmifinále, kde pravidelně v poslední době končívá.

Čechův bývalý spoluhráč z Emirates Stadium Tomáš Rosický je po odchodu z Arsenalu bez angažmá, a zatím to vypadá, že se v této soutěži nějaký čas neobjeví. Jestli se mu to ještě vůbec někdy podaří. Loni si v ní kvůli dlouhodobému zranění ani neškrtl.

Tandem ze Švýcarska

Oproti minulé sezoně však přece jenom přibyl trojlístek hráčů.

Čechovu nástupci v reprezentační bráně Tomáši Vaclíkovi zatím zněla hymna Champions League v uších jen jednou – hned po příchodu do Švýcarska na podzim 2014. Na Spartě se mu vyhýbala a v loňském ročníku musel s Basilejí překousnout potupné vyřazení v předkole s Maccabi Tel-Aviv.

Tomáš Vaclík Basilej

Letos měla Basilej jakožto suverénní vítěz švýcarské ligy zajištěn přímý postup do skupiny a sedmadvacetiletý Vaclík se tak může těšit na to, že si zase zachytá třeba proti Cristianu Ronaldovi, jehož vyzval na souboj předloni.

Totéž platí i pro Marka Suchého, jenž v Basileji rovněž kroutí už třetí rok a dotáhl to až na zástupce kapitána. V 28 letech bude patřit k nejzkušenějším hráčům nově se tvořícího českého národního mužstva.

To je to, co dřívějšímu trenérovi Pavlu Vrbovi chybělo – aby jeho svěřenci nastupovali v Champions League a mohli se konfrontovat s těmi nejlepšími soupeři. Jedině tak se budou zlepšovat a být pak konkurenceschopní ve střetnutích s rychlými a technicky vybavenými protihráči.

Suchému se to tedy splní a díky tomu může novému kouči Karlu Jarolímovi hodně pomoci. Ostatně, oba se velice dobře znají. Na jaře 2005 to byl právě Jarolím, kdo postavil sedmnáctiletého Suchého k ligovému debutu za Slavii.

marek suchy

Legionář v Legii

Rovněž Adama Hlouška můžeme s trochu nadsázky označit za Jarolímovo dítě. Jablonecký odchovanec přišel do Edenu v roce 2009 a zahrál si za Slavii 3. předkolo Ligy mistrů s Tiraspolem. V domácí odvetě dával gól, ale nakonec mu účast v hlavní fázi utekla.

Nyní se tedy v 27 letech konečně dočkal. S Legií Varšava se radoval z postupu přes nebezpečný irský Dundalk. Poláci tak budou mít po 20 letech zástupce v základní skupině a my zase hráče, který se tam může otrkat. Škoda jen, že v odvetném duelu s Dundalkem byl Hloušek vyloučen a v úvodu skupinových bojů tak nejspíš bude chybět.

Start na vrcholném mezinárodním fóru by mu ale mohl prospět ve snaze vrátit se do reprezentace, za kterou naposledy nastoupil loni na jaře na Slovensku.

Na tuhle čtveřici jsem tedy hodně zvědav. Až na Čecha jsou všichni v ideálním fotbalovém věku a měli by nám toho tedy ještě hodně ukázat. Nejen v klubu, ale i v reprezentaci. Snad se tedy aspoň trochu blýská na lepší časy.

[blog_program_info id=“8724389″]

Foto: Reuters, Facebook Tomáš Vaclík
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru