Trest pro Celtic za palestinské vlajky? Na pokutu se skládají fanoušci

Před týdnem nastoupil k zápasu čtvrtého předkola v glasgowském Celtic Parku tým Hapoel Beer-Ševa. Ve fantastické atmosféře byli fanoušci svědky pětigólové kanonády domácích a do odvety na izraelské půdě si výhrou 5:2 veze skotský tým téměř jistý postup.

[blog_program_info id=“8708513″]

Zápas však neupoutal světovou pozornost jen kvůli výsledku – kontroverze vzbudilo především více než 100 palestinských vlajek a chorály na podporu Palestiny. Akci zorganizovala skupina fanoušků Green Brigade a Celtic za ni čelí pokutě 15 000 liber od asociace UEFA.

Disciplinární komise zmiňuje pravidlo, které zakazuje používat „gesta, slova, předměty či jiné prostředky k přenosu jakékoliv zprávy, která nesouvisí se sportovní událostí, obzvlášť zprávy politického, ideologického, náboženského, urážlivého či provokativního charakteru.“

Celtic Glasgow

Organizace Green Brigade o víkendu zorganizovala akci na serveru gofundme.com a stanovila si za cíl vybrat zmíněných 15 tisíc liber. Vybrané peníze by měly jako projev dobré vůle putovat k palestinským charitativním organizacím. Již dnes se však na kontě shromáždilo více než 95 tisíc liber a akce tak několikanásobně překonala očekávání i plány organizátorů!

Skupina Green Brigade připojila komentář: „Tento akt solidarity přinesl Celtiku mezinárodní respekt a celosvětové uznání. A vedle toho přilákal také disciplinárku UEFA, která palestinské vlajky považuje za nedovolené. Jako odpověď na toto politické rozhodnutí jsme odhodláni sami pozitivně přispět a spustili jsme kampaň #matchthefineforpalestine.“

Peníze půjdou na charitu Medical Aid for Palestinians se sídlem v Británii a na centrum Lajee – sportovní a umělecké centrum v uprchlickém táboře Aida v Palestině. Z darovaných peněz vznikne také fotbalový tým Aida Celtic a centrum Lajee již na Youtube umístilo video s poděkováním. Dar považuje za jednu z největších událostí solidarity v evropské fotbalové historii.

[fve]https://youtu.be/Zdm09DOieHc[/fve]

Pro skotsko-palestinskou solidaritu však nemá ani špetku pochopení izraelská policie – mluvčí Micky Rosenfeld podle deníku Guardian prohlásil, že fanoušci, kterých se do Izraele chystá asi 250, nebudou na stadion s vlajkami vpuštěni.

celtic glasgow palestina

„Co se týče fotbalu, sportovní atmosféře to nijak nepřidá. Může to jen zvýšit napětí, které by mohlo vést k dalším problémům. Naším cílem je předejít jakýmkoliv incidentům, které by mohlo spustit provokativní chování fanoušků. V Izraeli není nelegální mít palestinskou vlajku, ale tohle je provokace, kterou nebudeme tolerovat.“

Tým Celtiku Glasgow se k incidentu zatím nijak oficiálně nevyjádřil. Za posledních 5 let však byl již osmkrát potrestán za podobné přečiny – včetně nevhodného chování fanoušků a nedovolené bannery.

Za vyvěšení palestinské vlajky dostal tým pokutu 16 tisíc liber již předloni v předkole proti týmu KR Reykjavík.

[blog_program_info id=“8708513″]

Foto: Reuters  (tom)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru