Milníky anglického fotbalu XXV: Anděl severu Shearer se spasitelem ve svém rodném městě nestal

Kousek od Newcastlu stojí na jednom kopci socha Anděl severu.

angel of the north

Dvacetimetrový kolos byl dokončen v roce 1998 a záhy se stal symbolem, na který jsou obyvatelé severovýchodní Anglie právem hrdí.

A takovým andělem severu je pro ně i Alan Shearer. Místní rodák se sem v roce 1996 slavně vrátil jako hráč a jeho rekordní přestup za 15 milionů liber způsobil ve městě skutečnou fotbalovou horečku. Členové Toon Army cítili, že to je poslední dílek do skládačky, který dokončí mistrovské dílo. Titul s ním Newcastle sice nakonec nikdy nezískal, ale ke cti Shearerovi slouží, že o něj během desetiletého působení v St. James‘ Parku několikrát alespoň statečně bojoval.

alan shearer newcastle united

Fenomenální střední útočník se navrch stal nejlepší střelcem v dějinách Premier League a překonával všemožné rekordní mety. Mimo jiné je jedním z úzké skupiny hráčů, kteří zaznamenali v jednom utkání pět gólů.

Po jeho odchodu však Straky začaly upadat a na jaře 2009 jim hrozil první sestup od konce 80. let. Proto jej majitel Mike Ashley povolal v nouzi jako záchrance.

Kinnearova nespavost

Svérázný multimilionář, jenž vydělal na firmě prodávající sportovní zboží, si tímto krokem chtěl aspoň částečně udobřit naštvané příznivce. Ty si rok předtím proti sobě popudil neshodami s Mesiášem Kevinem Keeganem. Tyto nesváry vyvrcholily odchodem milovaného manažera hned na startu ročníku 2008/2009 a nálada v klubu šla k bodu mrazu.

Propukly rozsáhlé protesty proti Ashleymu, jenž oznámil, že svůj podíl hodlá prodat. Žádného kupce však nenašel a posléze si svůj avizovaný krok rozmyslel.

Celá sezona už ovšem byla na draka. Následovaly kontroverzní a neodborné tahy, jako třeba nasazení manažera Joa Kinneara. Ten přitom dlouho předtím nikoho netrénoval a s Premier League tak ztratil bezprostřední kontakt.

joe kinnear newcastle

Jeho angažmá se postupně zvrhávalo v bizarní tragikomedii. Kinnear nadával novinářům a záložníkovi Charlesi N’Zogbiovi zkomolil příjmení na »Insomnia« (česky nespavost).

Pak vážně onemocněl se srdcem a všechno se tím vyřešilo. Vedení mužstva dočasně převzali Chris HughtonColinem Calderwoodem, ale jen do 1. dubna.

To, co původně vypadalo jako aprílový vtip, se ukázalo být pravdou: vlády se ujal legendární Shearer.

Přečtěte si taky: Milníky anglického fotbalu XXIII: Co tě nezabije, to tě posílí. Ronaldo se stal mrknutím oka z psance hrdinou

Předčasný optimismus

Byl to risk. Shearer dosud neměl profesionální licenci ani žádné trenérské zkušenosti.

Jenže Ashley něco udělat musel. Osm kol před koncem se Newcastle nacházel v sestupovém pásmu a ztrácel dva body. Bylo potřeba dodat strádajícímu mužstvu nový impuls. Přitom v kádru rozhodně nebyli špatní hráči. Kapitánskou pásku nosil Michael Owen, v útoku hrál obávaný Nigérijec Obafemi Martins, na křídle běhal Damien Duff a ve středu pole operoval další ostřílený harcovník Nicky Butt.

Také Shearer po svém nástupu oplýval dobrou náladou. „Reakce hráčů na tréninku byla fantastická. Pokud si tuhle úroveň udrží i v zápasech a budou hrát se stejným odhodláním, pak jsem přesvědčen, že to zvládneme,“ říkala klubová ikona.

alan shearer newcastle

Jenže výsledky na hřišti rozhodně takovému optimismu neodpovídaly. Straky vyválčily jen pět bodů z 21 možných a k poslednímu zápasu na Aston Ville cestovaly s vědomím, že musejí za každou cenu uspět.

Souboj na dálku

Jejich jediným konkurentem v boji o udržení byl nováček z Hullu. Ten od začátku března nedokázal ani jednou vyhrát a zažíval volný pád. Navíc měl v závěrečném dějství těžšího soupeře – už jistého mistra Manchester United.

Když se Rudí ďáblové v Hullu ujali vedení, tábor fandů Newcastlu ve Villa Parku se zaradoval. Za těchto okolností by stačil bod, protože Straky měly lepší skóre!

Jenže Shearer se svým celkem neuhrál ani to. Po Duffově nešťastném vlastním gólu prohrál 0:1 a nepovedené sezoně nasadil korunu. Zatímco v Hullu se navzdory prohře 0:1 slavila záchrana, Toon Army odjížděla z Birminghamu na severovýchod v pohřební atmosféře.

newcastle united 2009

Shearer se tedy spasitelem nestal a ve funkci skončil. Od té doby nikde netrénoval. A Ashley? Sice se za sérii chyb omluvil, jenže zůstává dodnes. A ze svých přehmatů se nejspíš moc nepoučil. Na konci ročníku 2015/2016 jeho klub spadl podruhé. A občanská válka v Newcastlu pokračuje dál.

Příště: Baleova proměna

Foto: nufc.co.uk, anniesguesthouse.co.uk, i.telegraph.co.uk, thejournal.co.uk
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru