Čarovný talisman pomohl Báře Špotákové k BRONZU! Bude hvězdná oštěpařka házet dál?

Dokonce si i zakřičela, což běžně nedělá. Předposledním pokusem se Bára Špotáková vyhoupla na bednu a v posledním kole jen tiše čekala a spoléhala na pomoc plyšového maskota. A Píďa nezklamal, žádná z favoritek českou závodnici už nepřehodila!

„Píďa tam byl a pak jsem si ho vzala do ruky, když mě holky mohly teoreticky přehodit. Věděla jsem, že když mám Píďu v ruce, tak mě nepřehodí,“ prohlásila oštěpařka pro Český rozhlas.

Barbora Špotáková Rio bronz

Po první sérii držela až deváté místo, ale druhým hodem nechala zapomenout na první průměrný pokus a s přehledem se posunula do užšího finále. Třetí ani čtvrtý pokus však tak vydařené nebyly a hozené rukavice se chopily soupeřky.

Chorvatský národní rekord vylepšila nejmladší závodnice v poli Sara Kolaková, jejíž hod dlouhý 66 metrů už nepřehodil nikdo. A v páté sérii se o medaili přihlásila i Bára – s mohutným řevem hodila oštěp do vzdálenosti necelých 65 metrů a o 2 centimetry přehodila Polku Andrejczykovou.

„Povedlo se mi sebrat síly, zmobilizovat techniku a jeden hod tam prostě naprat. Dokonce jsem i křičela, což absolutně nedělám. Bylo to nejvíc, co jsem mohla dneska předvést. Metrově to není žádný zázrak, ale bronz je úžasný,“ řekla Barbora Špotáková.

[fve]https://youtu.be/kE0XwUfboD0[/fve]

Zlatá medailistka z Pekingu a Londýna získala letos v Riu pro Českou republiku již šestý bronz. Po složité sezóně, v níž sice vévodila světovým tabulkám, ale léčila zlomenou nohu, je medaile velkým zadostiučiněním. Světová rekordmanka a maminka tříletého syna Janka však rozhodně do starého železa nepatří – navzdory jejím prohlášením.

Před finálovým závodem tvrdila: „Jsem taková zbábovatělá. Fakt jo. A jsem opravdu dost při zemi. Ale to je i dobře. Každý večer je u mě jiný. Když se budu cítit před finále dobře, hned mi narostou křídla i víra a půjdu jen po zlatu.“

A křídla narostla. Sice bronzová, ale Česko má radost.

Bude házet dál?

Fanoušci si teď budou lámat hlavu – bude česká hvězda pokračovat v kariéře?

Pětatřicetiletá oštěpařka sice uvažuje o druhém potomkovi, její trenér by byl rád, kdyby se rozhodla pokračovat. „Nemůžu v tomhle mluvit za ni. Říká se: Jsem nahoře, přece toho nenechám. Nebo také: S tímhle nemůžu končit. Obojí je důvod pokračovat,“ prohlásil Rudolf Černý.

Foto: Reuters  (tom)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru