Pozemek i doživotní renta! Kolik dostane za medaili Krpálek? A jaké odměny mají ve světě?

Uspět na olympijských hrách je snem každého profesionálního sportovce. Často je s ním ale spojena také finanční odměna, případně jiné materiální bonusy od domácího olympijského výboru. Kde jsou nejštědřejší? A kde se naopak závodí jen pro čest a slávu? Možná budete překvapení!

Zlato, trofeje a pozemky

Zlatá medaile zaručí íránskému sportovci další zlato. Za nejcennější placku dostane šampion 300 mincí ze stejného kovu v hodnotě 90 tisíc eur.

K tomu má přibýt ještě zlatá kilová trofej ve tvaru boty a auto ve stejné hodnotě. A také pozemek na stavbu domu, samozřejmě.

Pokud byste byli vítězem z Malajsie, místní výbor by vás odměnil zlatou cihlou v hodnotě 600 tisíc dolarů, což je asi 14,5 milionu korun.

gold medal rio

Jiné výhody

Zcela jiný systém má Korea. Zlato zde znamená doživotní rentu. Pravidelný příjem pro úspěšné olympioniky je zajištěn i v Maďarsku. Prémie budou dostávat od 35. narozenin. Částka je stanovená podle toho, jakou průměrnou mzdu měl sportovec v době zisku medaile.

V Thajsku a na Filipínách mají podobný systém, jen je částka určená předem a peníze jim na účet chodí následujících 20 let od zisku cenného kovu.

thajsko 2016

Tučné šeky

Na východ od nás jsou obecně k úspěšným olympionikům velmi štědří. Tučná finanční odměna za zlatou medaili čeká na sportovce z Ázerbájdžánu (12,5 milionu korun). Dobře jsou na tom i Kazaši. Ti dostanou za zlato asi 250 tisíc dolarů (okolo 6 milionů korun). V Kyrgyzstánu to dělá asi 200 tisíc dolarů, v Lotyšku pak 190 tisíc dolarů a zlatí Rusové dostanou 180 tisíc .

Olympijský vítěz reprezentující Itálii od olympijského výboru dostane v dolarech 150 tisíc, což dělá 3,5 milionu korun.

Na poloviční peníze, tedy 1,75 milionu korun si přijde český zlatý medailista Lukáš Krpálek. Stříbro vynese 875 tisíc korun, bronz pak 525 tisíc.

Přečtěte si také: Drama s bronzovou tečkou! JÍŘA PRSKAVEC vylovil první českou medaili

jiří prskavec

Kde se šetří?

Dost překvapivě mají podstatně nižší odměny za olympijské zlato třeba Američané. Musí jim stačit 25 tisíc dolarů (asi 600 tisíc korun)

Hodně zajímavé jsou zveřejněné (ne)odměny pro Nory. Na finanční ocenění si přijdou pouze házenkářky, a to v případě, že se probojují do semifinále. Pokud by se jim podařilo v olympijském turnaji zvítězit, částka by se mohla vyšplhat až na 263 tisíc korun. Ostatní členové výpravy mají smůlu.

hazena norsko rio 2016

Sláva, nikoli peníze

Seveřané prostě pro své úspěšné sportovce velkorysé dary přichystané nemají.

Švédové se musí spokojit s plyšem. Maskoti ve třech velikostech jsou přidělováni podle umístění na stupních vítězů.

Podobně jsou na tom i Britové, kteří také závodí jen pro čest a slávu. Při domácí olympiádě v Londýně se jim alespoň dostalo zvěčnění na známkách. Tentokrát se nechystá ani to!

británie veslování rio 2016

Foto: Reuters (kl)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru