PALIČKOVY trenérské postřehy: Proč chybí českým hráčům na evropské scéně sebevědomí?

Šestkrát se hrálo nerozhodně, dvakrát se z výhry radovali hosté – Jablonec a Mladá Boleslav. To je z mého pohledu opravdu unikátní bilance.

Plzeň a Sparta zanechávají podobný dojem

Plzeň i Sparta na mě v úvodu sezony dělají podobný dojem. Jejich hra mi připadá mdlá, pomalá bez přímočarého přechodu do útoku se spoustou přihrávek. Jako kdyby se fotbal hrál na to, kdo získá větší procento držení míče.

Soupeři proti nim hrají takticky a disciplinovaně a prostoru pro výstavbu hry od obrany až do útoku jim moc nedají.

Pak je pro favorita problém se v útoku prosadit a navíc i zachytávat protiútoky, na které soupeři čekají.

Ukázala to Bohemka, která mohla v Plzni i vyhrát, ale Martin Hašek svůj druhý gól zápasu už nevystřelil.

Stejně takticky hrály i Teplice proti Spartě.

Jiný případ Slavie

Pondělní výkon Slavie v souboji se Zlínem vypadal podobně jako hra Sparty a Plzně – viděli jsme pomalost v kombinaci i v přechodu do útoku. Soupeř byl na tohle samozřejmě připravený a hrozil z rychlých protiútoků.

liga slavia zlín FB

Proč Slavii ale dávám do jiné škatulky? V tomto klubu se totiž vytvořilo úplně nové mužstvo a přišli hráči za velké peníze. My trenéři víme, že není jednoduché zařídit, aby všechno rychle fungovalo.

Na Slavii je vidět, že hráči jsou spolu krátce a že potřebují čas, aby si to takzvaně sedlo. Slavia sice postoupila do 4. předkola Evropské ligy, ale ta nesehranost a syrovost je na týmu vidět.

Přečtěte si taky: Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Je van Kessel pro Slavii posilou? Mohl by být!

V pohárech chybí sebevědomí

Finanční bonusy za postup do základních skupin Ligy mistrů nebo Evropské ligy jsou z pohledu českých klubů astronomické.

Hráči jsou proto pod větším tlakem, který často nezvládají.

U zahraničních klubů, zejména těch špičkových, to zase až tak velká položka není.

To jsme viděli třeba na příkladu Steauy Bukurešť nebo Karabachu – hráči byli v souboji se českými soupeři odhodlanější, zarputilejší, ale hlavně sebevědomější.

Nyní, kdy se rozhoduje o účasti ve skupinových fázích evropských pohárových soutěží, se projevuje mentální nedostatečnost našich fotbalistů.

Foto: Facebook SK Slavia Praha
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru