Fotbalový RADAR: Společný rys Plzně a Sparty? Oba kluby musejí najít vůdčí typy

Nedivím se, že Sparta chce získat Tomáše Rosického. Přesně takový typ hráče jí v úterý večer na Letné chyběl. Ať už v úvodní půlhodině, kdy hlavně mladíky svázala tréma, nebo po přestávce.

Diváci útrpně sledovali dlouhé pasáže, kdy se domácím hra úplně vymkla z rukou a iniciativy se chopila hostující Steaua Bukurešť. Z toho vzešlo poměrně logické vyrovnání.

sparta steaua

Zejména ve středu hřiště se nenašel nikdo, kdo by vzal zodpovědnost na sebe, hecoval spoluhráče, podržel míč a vnesl do kombinace potřebný klid. Ani zkušenější hráči, kteří se o něco podobného snažili, nepřinesli žádný zvrat.

V takové chvíli sice trenér může zasáhnout, ale stejně potřebuje na hřišti prodlouženou ruku, která jeho pokyny přenese na ostatní. Jenže o to se pohříchu často nikdo ani nepokusil.

Naklonovat Horvátha

To Plzeň si proti Karabachu alespoň vytvořila územní převahu, jenže zase chyběla potřebná nadstavba. Nikdo ze středových hráčů nedodal potřebnou kreativitu, invenci a moment překvapení.

[blog_program_info id=“8300316″]

Tedy to, co uměl třeba Pavel Horváth – zrychlit hru přihrávkou na jeden dotek do volného prostoru či nečekaným přenesením těžiště hry. Při hře do plných je to jedna z možností, jak otevřít hermeticky uzavřenou obranu.

Když se to nedaří, nezbývá než vsadit na střelbu z dálky nebo centry. Nic z toho obhájci českého titulu proti ázerbájdžánskému soupeři nešlo.

daniel kolar plzen

Výkon se tak postupně svezl do intencí, v jakých Plzeň odehrála v pohárové Evropě poslední dvě sezony. Stručně se to dá vyjádřit slovy: Co stačí doma (solidní obrana, efektivní útok), to je v mezinárodní konfrontaci prostě málo.

Letenští venku umějí

Ještě bych ale neházel flintu do žita. Oba nejlepší současné české týmy mají stále reálnou šanci na postup. Sparta loni prokázala, že je schopna uhrát dobrý výsledek i venku. Vysokým rozdílem vyhrála na APOELu, v Krasnodaru i na Laziu, remizovala na Schalke.

A Plzni teoreticky může stačit k postupu dát v Baku jediný gól.

Posun do další kola by ale neměl zakrýt problémy, které se tento týden odhalily. Bez vůdčích typů to do budoucna nepůjde. Buď se musejí vyprofilovat ze stávajících hráčů, nebo je potřeba přivést další posily. Jinak to s účastí v základní skupině Champions League ani letos nevidím růžově.

[blog_program_info id=“8390269″]

Foto: Facebook AC Sparta Praha, FC Viktoria Plzeň
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru