Fotbalový RADAR: Potřebujeme Klinsmanna a peníze na něj rozhodně máme

Takový člověk naštěstí existuje. Jmenuje se Jürgen Klinsmann. Námitku, že by to bylo příliš drahé, neberu.

Musíme konečně přestat uvažovat v malých českých poměrech. Je potřeba se otevřít světu, přivést úspěšné know-how, pozitivní myšlení a skutečný profesionalismus.

jurgen klinsmann

Před 12 lety byli Němci v navlas stejné situaci jako my. Vzpamatovávali se z vyřazení z mistrovství Evropy, kde jejich celek předváděl fotbal z pravěku.

Štafetu převzal Klinsmann společně s asistentem Joachimem Löwem a ti napříč celou zemí nastartovali obrodný proces. Od té doby byli naši západní sousedé na každém turnaji minimálně v semifinále. Jako jediní na světě. Předloni v Brazílii vybojovali titul mistrů světa.

Football Soccer - Northern Ireland v Germany - EURO 2016 - Group C - Parc des Princes, Paris, France - 21/6/16 Germany head coach Joachim Low  REUTERS/Darren Staples Livepic

Klinsmann přitom využil projektu mládežnických akademií, které už díky Pavlu Vrbovi a jeho spolupracovníkům vznikají i u nás. Výsledky nepřinesou hned, ale do budoucna je to ten nejcennější kapitál.

85 milionů vyletělo z okna

Rozhodně mi to dává větší smysl než odměna 85 milionů pro hráče a realizační tým za mistrovství Evropy ve Francii. Ano, za ten paskvil, ze kterého mi chvílemi bylo na zvracení, dostal Vrba, jeho pomocníci a svěřenci 85 milionů korun.

pavel vrba

Zdá se vám to adekvátní? Mně ne. Ale budiž, taková byla dohoda s asociačním šéfem Miroslavem Peltou.

Klinsmann začal u reprezentace USA s platem 2,5 milionu dolarů ročně, což je podle aktuálního kurzu 60 milionů korun. V loňském roce se mu gáže zvýšila na 3,2 milionu dolarů, tedy 77 milionů korun.

pelta fačr

Je to hodně peněz, ale přece jen je to méně než 85 milionů za zoufalou nudu servírovanou Vrbou a spol. ve Francii.

Takže peněz je v českém fotbale dost.

Když postoupíš, vyděláš si

Jen to chce vynaložit je tím správným způsobem. Ony se pak bohatě vrátí. Ostatně, do každé smlouvy mohou být zakotveny motivační prémie a bonusy.

Na posledním světovém šampionátu FIFA rozdělila mezi jednotlivé účastníky 576 milionů dolarů. Jen za samotný postup do Brazílie se inkasovalo devět milionů. Za dva roky v Rusku to může být ještě víc.

Z toho je vidět, že investovat do kvalitního trenéra se vyplatí.

jurgen klinsmann

Za pět let u kormidla národního mužstva USA Klinsmann vyhrál Zlatý pohár (mistrovství Severní a Střední Ameriky). Postoupil do osmifinále MS 2014, kde vypadl s hvězdami nabitou Belgií (ve skupině za sebou nechal Ronaldovo Portugalsko). Na letošní Copa América to dotáhl až do semifinále, což se nepovedlo ani Brazílii nebo Uruguayi.

O jeho přínosu tedy Američané vůbec nepochybují. A hlavně, až odejde, něco po sobě zanechá. Tak jako v Německu.

A když ne Klinsmann, tak někdo jiný podobného ražení. Přestaňme konečně lovit jen v malém českém rybníčku, který je desetkrát přebraný. Jinak nám ten vlak ujede tak, že už ho nedohoníme.

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru