Co jsou zač? 7 věcí, které možná nevíte o islandských fotbalových hrdinech!

Favorizovaná Anglie musí překvapivě a potupně balit kufry. Severští outsideři postupují do čtvrtfinále evropského šampionátu a získávají si nové fanoušky po celém světě.

[blog_program_info id=“7980295″]

Tady je 7 faktů o islandských sympaťácích!

1. Brankář režisér

Brankář islandské reprezentace Hannes Halldórsson začal svoji profesionální kariéru relativně pozdě, a navíc ho dlouho trápilo zraněné rameno. Zajímavější ovšem je, že je také režisér. Je autorem televizní série ze života profesionálních sportovců „Atvinnumennirnir okkar“.

island

2. Válečný pokřik ze Skotska

Huh! Vítězného rituálu severského týmu jste si nemohli nevšimnout. Říká se mu „Viking cry“, tedy vikingský bojový pokřik. Své kořeny má ovšem ve Skotsku, konkrétně v tamním fotbalovém klubu Motherwell. Vidíte tu podobu?

[fve] https://youtu.be/g9pIiZ3YHBM[/fve]

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=h8iC1Yf6h84[/fve]

3. Bikini fitness

Přítelkyně kapitána Arona Gunnarssona je modelka a soutěžící v bikini fitness. Najít si ji můžete pod jménem Kristbjörg Jónasdóttir.

https://www.instagram.com/p/BHKsgpIDYvU/

https://www.instagram.com/p/BGaE87ALrfa/

https://www.instagram.com/p/BENiQN0rrWm/

4. Boháč Gylfi

Nejlépe placeným islandským hráčem je Gylfi Sigurdsson, který obléká dres Swansea. Jeho mzda činí okolo 40 milionů islandských korun měsíčně (necelých 8 milionů Kč)

sigurdsson

5. Eidur střídá tátu!

Sedmatřicetiletý dřívější kapitán Eidur Gudjohnsen má na kontě řadu úspěchů, mimo jiné s Barcelonou vyhrál Ligu mistrů. Nyní má šanci zakončit kariéru ve velkém stylu. Zajímavé také je, že při svém debutu v islandském A týmu v roce 1996 na trávníku vystřídal svého otce. To se stalo při mezinárodním utkání poprvé v historii.

[fve] https://youtu.be/4ZOVTddtrNc[/fve]

6. Dvanáctý hráč

Islandští fotbaloví fanoušci si říkají „Tólfan“. Číslice odkazuje na dvanáctého hráče týmu. Malá skupina fandů se ale nezastavitelně rozrůstá a nutno dodat, že fandí opravdu oddaně.

island

7. Dresy pro Island

Rozporuplné emoce vyvolala sada národních dresů. Lidé nový design buďto opěvovali, nebo ho nesnášeli. A pokud byste se podívali zblízka na límce Seveřanů, našli byste slova „fyrir Ísland“ neboli „pro Island“.

island

Čtvrtfinále proti domácí Francii hraje Island v neděli.

[blog_program_info id=“7966753″]

(kl), zdroj: icelandmag.visir.is, Foto: Reuters
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru