Bitevní pole Vlasty KAISERA: Skupina smrti, která už vymřela…

Před začátkem Eura jsem nechal hovořit čísla a sestavil tabulku všech účastníků podle jejich průměrného bodového zisku na zápas za poslední kalendářní rok.

A napsal jsem také, že se k ní po zápasech základních skupin můžeme pro zajímavost vrátit.

1. Španělsko 2,63
2. Turecko 2,46
3. Ukrajina 2,41
4. Anglie 2,38
5. Belgie 2,27
6. Francie 2,25
7. Chorvatsko 2,18
8. Rakousko 2,10
9.-11. Severní Irsko, Polsko a Portugalsko 2,00
12. Irsko 1,91
13.-14. Slovensko a Rusko 1,83
15.-16. Itálie a Švýcarsko 1,75
17. Švédsko 1,64
18. Německo 1,63
19. Maďarsko 1,60
20. Česko 1,58
21. Rumunsko 1,45
22. Albánie 1,36
23. Wales 1,22
24. Island 1,21

turkey fan

Přečtěte si také: VIDEO: Prostě GENIÁLNÍ! Nejlepší futsalový signál všech dob!

Španělsko, Turecko a zčásti i Chorvatsko svými nadprůměrnými zisky nám Čechům připomínali, že se opravdu dostali do super-společnosti a abychom tedy měli rozum…

Nakonec ale celá ta slavná skupina smrti vymřela velmi brzy. Češi a Turci se pakovali hned, Chorvati a Španělé po prvním kole play off!

Z první jedenáctky reprezentací nepostoupily ze skupinové fáze jen tři – Ukrajina, Turecko a Rakousko.

Nevím, jestli je to mnoho, či málo. Na to, že po skupinách vypadávalo pouze osm týmů, spíše hodně…

Každopádně u reprezentací Ukrajiny i Rakouska bylo znát, že jim dobré výsledky poslední doby trochu zamotaly hlavu i nohy. Turecko vypadalo zpočátku úplně mimo, ale zápas s Českem ho postavil na nohy.

Oběti systému? Albánci

albanie albania euro 2016

Přečtěte si také: PILNÉHO domácí hřiště: Jen ať jde, Pavlu Vrbovi angažmá v Machačkale prospěje

Podivný vyřazovací systém Eura pak způsobil, že po závěrečném hvizdu zápasu s námi byli Turci „za geroje“ a slavili pyšně postup, aby jim o den později – v závislosti na dalších výsledcích skupin – sklaplo. Mezi čtyři nejlepší týmy ze třetích míst (ano, tak „nekomplikovaně“ to zní) se nevešli.

Ale pozor, ještě hůře na tom byli Albánci. Nejdříve pyšní postupující, poté už jen přebyteční turisté. V neděli 19. června porazili Rumunsko a dostali se na třetí místo.

Pak celá výprava čekala a platila účty na hotelu, a to až do pozdního večera 22. června, než bylo definitivně jasné, že může vypláchnout sklenky od vyšumělého šampaňského a plánovat cestu domů.

Bývaly doby, kdy vyřazovací loterie měla jasná pravidla. Hrací plán tohoto Eura se kombinoval, kombinoval, až se překombinoval…

Turnaj není liga

Ale zpět k bodové tabulce v úvodu. Zápasy osmifinále se postaraly o to, že z elitní čtyřky už nezbyl nikdo. Zato Wales a Island si ze zadních pozic pořádně povyskočili!

Celkem to ale vypadá, že optimální je zlatá střední cesta. Osmička čtvrtfinalistů se rekrutuje převážně ze středu této bodové tabulky a dokazuje tak, že postupné sčítání bodíků platí v ligovém systému, ale vyřazovací turnaj má zkrátka jiné zákony.

Teď už bude platit opět ono adrenalinové „kostky jsou vrženy“ či „padni, komu padni“.

[blog_program_info id=“7925930″]

anglie england euro 2016 joe hart

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru