Brexit a fotbal. Premier League čekají zásadní změny. S jakým ostrým názorem vystoupil Petr Čech?

Premier League je v posledních letech plná cizinců, jenže budoucnost tohoto trendu je nyní velmi nejasná.

Stačí si vzít příklad českých hráčů, kteří v posledních letech při přestupu do Anglie nepotřebovali pracovní povolení. Nebylo tomu ale vždy, podmínka těchto povolení zanikla teprve při vstupu Česka do EU. S nynějším vystoupením Británie z unie se ale situace pravděpodobně vrátí o mnoho let zpátky.

Vždyť i Petr Čech to musel vzít tehdy do Anglie „oklikou“ přes Francii, ačkoli ho v Premier League chtěli už v roce 2002. Nedostal by ale pracovní povolení, na dva roky se tak usadil ve francouzském Rennes – Česko tehdy totiž ještě nebylo členem Evropské unie.

Petr Cech

Ani samotné kluby a jejich zástupci v Premier League nejásají, proti brexitu se už dříve vyslovil Arséne Wenger, v kampani proti vystoupení z unie byla zapojená také třeba Karren Bradyová, viceprezidentka West Hamu. „Odchod z EU by měl pro Premier League naprosto devastující účinky,“ vyslovila své obavy.

Kdyby vešel brexit v platnost hned, nesplňovalo by podle mirror.co.uk podmínky pro udělení pracovního povolení hned 332 hráčů z prvních dvou anglických a první skotské soutěže.

Z českých hráčů se to týká Tomáše Kalase, Libora Kozáka, Matěje Vydry, Jindřicha Staňka a problémy by mohli mít i Daniel Pudil a Jiří Skalák. Kritéria s přehledem splňuje pouze Petr Čech.

Právě český brankář ve svém stanovisku na Twitteru jasně odsoudil kampaň politika Nigela Farageho, který tvrdě bojoval za odtržení Británie.

„Vypadá to, že největší rozhodnutí v dějinách této země bylo učiněno na základě falešné kampaně a lží.“

Petr Čech narážel na televizní rozhovor s Faragem. V něm šéf euroskeptické strany přiznal, že bylo chybou v kampani přislíbit, že 350 milionů liber, kterými Británie týdně přispívá EU, půjde na podporu Národního zdravotního systému.

Jaké změny vlastně brexit skutečně přinese, to se teprve ukáže, nicméně bezproblémové přestupy do nejslavnější evropské soutěže budou brzy už nejspíš pasé.

Reakce ze sítí

I přes pro mnohé nepotěšující výsledky ale v Británii neztrácejí svůj typický humor.

Takhle padala po ohlášení výsledků hodnota libry.

„Graf připomínající sezonu Tottenhamu.“

https://twitter.com/JamesParrott10/status/746130017906757632

Brečící Michael Jordan

Své k tomu pověděl také Gary Lineker, který oživil svůj nedávný pověstný tweet „Pepe is a dick“ a podobně počastoval i politika Nigela Farageho.

Výmluvnou reakci přichystal také reprezentant v kriketu Ian Bell.

Foto: Reuters  (jz)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru