PILNÉHO domácí hřiště: Těžko na cvičišti, lehko na bojišti

Ale myslím si, že není potřeba z toho dělat nějaké velké drama. Pořád je to jenom příprava a 13. června v Toulouse proti Španělsku může hrát český tým úplně jinak.

Korejci, kteří naposledy utrpěli debakl od Španělska 1:6, zanechali v Praze dobrý dojem. S jejich fyzicky náročným fotbalem měli čeští reprezentanti problém. Každá korejská brejková akce byla hodně nebezpečná.

V plné nahotě se tedy objevila současná slabina Vrbovy družiny, obrana. Když vynecháme přípravný zápas s Maltou, tak se našim reprezentantům ani v jednom kvalifikačním nebo přípravném utkání nepodařilo udržet čisté konto. A to před náročným turnajem není dobrá vizitka.

Přečtěte si také: VIDEO: Karatista Gebre Selassie! Zasloužil si v generálce s Koreou vyloučení?

theo gere selassie

Těžko můžeme předpokládat, že Španělsko nebo Chorvatsko přestřílíme. Základem úspěchu by tedy měla být dobrá defenzivní činnost. Zajímavým tahem trenéra Pavla Vrby byla zkouška Theodora Gebre Selassieho na levém beku.

Není to sice jeho typický post, ale i přesto obránce Werderu Brémy ukázal, že by mohl být vhodnou alternativou za Davida Limberského. Spolupráce s Ladislavem Krejčím nebyla chvílemi špatná.

Tým je také až příliš závislý na hře Tomáše Rosického. Pokud je zkušený záložník na hřišti, tak jde výkon českého týmu rapidně nahoru. Je pravda, že proti Korejcům se podepsal pod jedním z inkasovaných gólů, ale jak se říká: „I mistr tesař se někdy utne.“

Přečtěte si také: VIDEO: Korejci nachytali Čecha i Rosického! Zkušení chybovali a repre prohrála

tomas rosicky

Proti Rusku zase patřil k nejlepším hráčům na hřišti a měl velký podíl na konečné výhře. Pro úspěch českých barev ve Francii tedy bude důležité, aby Tomáši Rosickému vydrželo zdraví.

Každopádně Češi budou muset zapracovat na rychlejší rozehrávce. Proti Jižní Koreji působili hráči na hřišti hodně těžkopádným dojmem. A to se netýkalo jen obránců, ale i záložníků. Přitom rychlostních typů má Pavel Vrba v nominaci dost. A právě akce po křídlech by mohly být zbraní, kterou by český tým mohl své soupeře zaskočit.

Přečtěte si také: VIDEO: Neskutečný rekord padl na Zlínsku. Rozhodla až 52. penalta

pavel vrba

Přečtěte si také: Hráčský barometr UEFA. Kdo má před EURO nejlepší formu? Z Čechů bodoval Gebre Selassie!

Také jsem hodně zvědavý na to, koho Pavel Vrba postaví na hrot útoku. Předpokládám, že do základní sestavy přemýšlí nad dvěma hráči: nad Davidem Lafatou a Tomášem Necidem.

Milan Škoda bude tím třetím vzadu, ale mohl by být dobrým žolíkem jako střídající hráč. V základní sestavě bych osobně raději viděl Tomáše Necida, který mi na jaře přišel v lepší formě než David Lafata.

Doufám, že porážka od Jižní Koreje byla pro český národní tým tou správnou fackou a že ve Francii nebudou hrát fotbalisté s lvíčkem na prsou druhé housle.

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru