Zemřel Muhammad Ali. Top 10 citátů „toho největšího všech dob“!

Přečtěte si 10 citátů, které shrnují jeho nezapomenutelnou kariéru – a začněme hned hláškou nejslavnější.

„Je to jen práce. Tráva roste, ptáci létají, vlny omývají písek. A já mlátím lidi,“ popsal s pořádnou dávkou suchého humoru Ali sport, který jej učinil nesmrtelným.

Ali začal boxovat ve 12 letech, tehdy ještě pod svým rodným jménem Cassius Clay – už ve svých 17 se stal mistrem USA v polotěžké váze, rok nato získal zlatou medaili na OH 1960 v Římě. Poté se vydal na profesionální dráhu, kde byl už od začátku bezkonkurenční.

Neporazitelný Clay vyhrál 19 zápasů v řadě a v roce 1964 tak vyzval šampiona těžké váhy Sonnyho Listona.

„Liston je nula. Neumí mluvit, neumí boxovat. Ten člověk by potřeboval lekce mluvení, potřeboval by lekce zápasení. Jelikož se ale chystá boxovat se mnou, potřeboval by především lekce padání,“ nebral si servítky Clay.

Supertalentovaný mladík udolal Listona po 6 kolech a mohl slavit svůj první titul.

muhammad ali sony liston

„Jsem nejlepší! Jsem nejlepší! Jsem král světa!“ radoval se po vítězství, po němž si jako člen Islámského národa změnil jméno nejprve na Cassius X, a poté na finální Muhammad Ali.

muhammad ali

Ali nejlepší skutečně byl, ani mezi lety 1964 až 1967 nenašel žádného přemožitele. Jenže pak přišla rána – odmítl nastoupit na vojnu, aby nemusel do války ve Vietnamu, a stát ho potrestal tříletým zákazem boxování.

„Nepojedu 10 tisíc mil daleko, abych pomáhal vraždit. Proti Vietkongu nic nemám, nikdy mě nenazval negrem,“ nechal se tehdy slyšet.

[fve]https://youtu.be/ID3-vqADnRY[/fve]

Po vypršení trestu v roce 1970 se vrátil vítězně, už o rok později ho ale čekal „souboj tisíciletí“ – do ringu se proti němu postavil do té doby také neporažený Joe Frazier s bilancí 26 výher.

Bitva to byla skutečně vyhrocená.

„Pokud nějaký černoch fandí Joeovi Frazierovi, je to zrádce. Jemu mohou fandit jen bílí lidi v saku, šerifové Alabamy a členové Ku Klux Klanu.“

V ringu na něj ale Ali nestačil, v patnáctikolovém zápase mu Frazier uštědřil první kariérní porážku.

[fve] https://youtu.be/Jt-vjZTVLV0[/fve]

Tu mu Ali nakonec vrátil o tři roky později. A pak si to rozdali ještě jednou v roce 1975. V památné bitvě ve filipínské Manile. Na konci zápasu oba sotva stáli na nohou a zápas ukončil Frazierův roh vhozením ručníku.

[fve] https://youtu.be/1R6WSAJGS5A[/fve]

Už předtím v roce 1974 v Zairu v zápase zvaném „Rumble in the Jungle“ se proti Alimu postavil fenomenální George Foreman, jehož neuvěřitelná bilance čítala 40 výher a 0 porážek!

Průběh souboje byl více než jednoznačný. Foreman do pasivního Aliho bušil hlava nehlava a schylovalo se tak k potupnému výprasku.

„To je všechno, co umíš, Georgi?“ posmíval se Ali během duelu Foremanovi, který ho ne a ne srazit k zemi.

Namísto toho přišel Aliho mistrný tah – na konci osmého kola se probral z letargie, neočekávaně zaútočil a šokující ránou poslal Foremana k zemi. Tento zápas ukázal Aliho nesmírnou chytrost a všestrannost.

[fve] https://www.youtube.com/watch?v=bVseoF1-p3M[/fve]

Jinak byl ale jeho aktivní boxerský styl slastí pro oko diváka. Nejlépe jej vystihují hlášky samotného Aliho:

„Létám jako motýl a bodám jako včela.“

Nebo:

„Jsem tak rychlý, že když jsem minulou noc ve své ložnici zhasl světlo, byl jsem v posteli dřív, než byla v pokoji tma.“

https://twitter.com/BreatheSport/status/738996003941023744

Kariéru nakonec ukončil v roce 1981, pár týdnů před čtyřicátými narozeninami. Bilance? 56 výher (z toho 37 KO), 5 porážek.

muhammad ali 4 ken norton

Tři roky po konci kariéry přišla ale zdrcující zpráva – lékaři Alimu oznámili, že trpí Parkinsonovou chorobou.

„Bůh na mě seslal tuto nemoc, protože chtěl, abych poznal, že nejsem já ten největší, ale on.“

 S nemocí se pral až do konce života, do ústraní ale navzdory horšímu zdravotnímu stavu neustoupil. Zapaloval oheň při zahájení olympiády v Atlantě v roce 1996 a zúčastnil se i slavnostního záhájení OH v Londýně v roce 2012. Nadále se vyjadřoval k tématům týkajícím se především rasových otázek a problémů v Americe.

muhammad ali

Známá je například jeho reakce na útoky na World Trade Center z jedenáctého září 2011, kdy jej vytočila narůstající nenávist vůči islámu.

„Islám není náboženství, které nabádá k zabíjení. Islám je mírumilovné náboženství. Nemohu jen tak sedět doma a pozorovat, jak lidé onálepkovávají muslimy a viní je z této tragédie.“

 Muhammad Ali za sebou zanechal nesmazatelnou stopu – a to nejen jako sportovec, ale také jako bojovník za lidská práva. Box už těžko najde podobnou ikonu, jakou byl právě „král světa“ Ali.

Foto: Reuters, yahoo.com
(jz)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru