Benzema nerozumí důvodu, proč nejede na Euro. Kouč prý podlehl tlaku rasistů!

Co si myslí Cantona?

Čerstvý vítěz Ligy mistrů Karim Benzema velmi těžce nese fakt, že nebyl nominován na mistrovství Evropy.

Připomněl i slova bývalého internacionála Erica Cantony, který minulý týden pro The Guardian prohlásil, že Benzema a Ben Arfa jsou nejlepší francouzští fotbalisté. Oba jsou ale afrického původu a za jejich neúčastí na Euru může být diskriminace.

Benzema ve svém nařčení připomněl nedávný úspěch francouzské ultrapravicové Národní fronty vedené kontroverzní političkou Marine Le Penovou. „Sklonil se tlaku rasistické části Francie. Deschamps musí vědět, že ve Francii se extremistická strana ve dvou posledních volbách dostala do druhého kola.“

benzema

Osmadvacetiletý Benzema, který má alžírské kořeny, něco podobného zažil už v roce 2010 – tehdy stejně jako Samir Nasri či Patrick Vieira neodcestoval s týmem Raymonda Domenecha do Jihoafrické republiky. Francie tehdy skončila s jedním bodem za remízu 0:0 s Uruguayí poslední ve skupině.

Tentokrát je zklamání pro Benzemu ještě větší. Za sezonu vyhrál s Realem Ligu mistrů a vstřelil 28 branek, přesto přijde o šampionát na domácí půdě. Před rokem dokonce nosil kapitánskou pásku reprezentačního výběru Didiera Deschampse.

Benzemovi hrozí vězení

Sám Benzema má však problém s jinou páskou – sice nebyl obžalován a vyšetřování stále běží, ale francouzský útočník čelí až 5 letům vězení za to, že přesvědčoval reprezentačního spoluhráče Mathieua Valbuenu, aby zaplatil vyděračům, kteří ho vydírali kvůli sexuální nahrávce na mobilním telefonu.

V listopadu byl obviněn ze spiknutí a zapojení do organizovaného zločinu, bylo mu dokonce zakázáno hrát ve stejném týmu jako Valbuena – tato sankce však již byla zrušena, přestože dokonce i francouzský premiér Manuel Valls se nechal slyšet, že by Benzema na Euru Francii reprezentovat neměl.

„Ze sportovního hlediska nerozumím důvodu, proč chybím v týmu. Z právního hlediska jsem nebyl odsouzen. Jsem nevinný, takže musíme čekat, co řekne soud,“ prohlásil Benzema.

Zatímco v roce 2010 startovali ve francouzském útoku Henry, Cissé, Gignac, Malouda, Anelka či Govou, letos v nominaci zůstal pouze Gignac a k němu přibyli Giroud, Martial, Payet, Coman a Griezmann. Vítězové Ligy mistrů, respektive Evropské ligy Karim Benzema a Kevin Gameiro (Sevilla) zůstanou v teple domova u televize.

Foto: Reuters
(tom)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru