Bitevní pole Vlasty KAISERA: Nesnesitelná lehkost double

Španělsko – Barcelona. Německo – Bayern. Itálie – Juventus. Francie – Paris Saint-Germain. Vymyká se tedy jen Anglie, kde Leicester vyhrál ligu a Manchester United FA Cup.

Double se ovšem v případech Barcelony, Juventusu a Bayernu nerodilo lehce, jeho zisk provázely až nečekaně velké porodní bolesti.

Ve všech případech skončilo finále národního poháru bezbrankovou plichtou, dvakrát se rozhodlo v prodloužení (Barcelona se Sevillou, Juventus s AC Milán), jednou až po penaltovém rozstřelu (Bayern s Borussií Dortmund).

guardiola dfb pokal bayern

Jen Paris Saint-Germain tedy „doubloval“ s lehkostí, která doprovázela i jeho triumf v lize. Vítězství 4:2 nad Olympiquem Marseille dvěma góly stvrdil Zlatan Ibrahimovič, který se tak s pařížským klubem rozloučil zcela ve svém stylu.

Přečtěte si také: Dva góly, pohár a ovace ve stoje pro Zlatana! Tak se loučí legenda!

zlatan ibrahimovic

To Pep Guardiola se loučil s lavičkou Bayernu v slzách – možná i proto, že na kýžený „treble“ nedosáhl, ve výčtu úspěchů mu v Mnichově chyběla Liga mistrů. Penaltový rozstřel přišel po bezgólové remíze s hlavním německým pronásledovatelem Borussií Dortmund. V závěru ročníku Bayernu přece jen docházely síly, z posledních šesti soutěžních utkání nedokázal ve třech v základní hrací době vyhrát.

Klobouk dolů před Sevillou

Dost se natrápila i Barcelona, která většinu finále se Sevillou odehrála bez vyloučeného Javiera Mascherana a závěr i bez zraněného Luise Suáreze. Víc než kdy jindy tedy byla prozkoušena její obrana.

A tady musím říct: klobouk dolů před Sevillou! Ta sice vypadla ve skupinové fázi Ligy mistrů, ale jakmile naskočila do „své“ Evropské ligy, opět to dotáhla až ke konečnému vítězství. Na evropské půdě tedy nastoupila k šesti zápasům v Lize mistrů a dalším devíti v Evropské lize, nijak ale nevypouštěla domácí pohár Copa del Rey.

[blog_program_info id=“7380634″]

javier mascherano barcelona sevilla

V prvních sedmi utkáních v něm vyhrála, a to s úhledným skóre 22:0. Na závěr přišly dvě remízy, v odvetě semifinále se Celtou Vigo a v základní hrací době i s Barcelonou ve finále. K osmatřiceti zápasům v lize si tedy svěřenci trenéra Unaie Emeryho přidali dalších čtyřiadvacet v pohárech. Celková porce dvaašedesáti zápasů ale nebyla na týmu z Andalusie skoro vidět, což dokázal svým velkým vzepětím ve druhém poločase finále Evropské ligy proti Liverpoolu.

Ale co je opravdu úctyhodné: oslavy svého evropského triumfu „sevillistas“ ustáli víc než dobře – ve finále španělského Královského poháru o něco odpočinutější Barcu pořádně trápili a málem i utrápili.

barcelona rafinha gol radost

V Itálii prestiž stoupá

Po celou sezonu se spíše trápil kdysi slavný a obávaný AC Milán. Ve finále Coppa Italia si mohl připsat jubilejní třicátou domácí trofej a devětadvacátou trofej celkově (domácí i mezinárodní) v éře stárnoucího majitele klubu Silvia Berlusconiho.

Nestalo se. Juventus opět odolal v defenzívě, Buffonův pohárový náhradník Neto neinkasoval a v prodloužení rozhodl střídající Álvaro Morata po dvou minutách svého pobytu na hřišti. V Itálii se až dosud double příliš nenosily, Juventus ale získal druhý v řadě, což může být důkaz, že časy se mění a prestiž Coppa Italia stoupá.

[blog_program_info id=“7410395″]

Přečtěte si také: Tak slaví Juventus! FAMÓZNÍ Evra-Pogba rap a šplhavec Bonucci

dybala pogba juventus

Tabulka double v nejvýznamnějších evropských zemích (Německo neuvádím z důvodu dlouhého období rozdělení státu a tedy i ligových a pohárových soutěží)

Země Celkový počet double Počet klubů, které double získaly Nejvíc
Francie 18 11 Saint-Étienne  4
Španělsko 17 4 Barcelona  7
Anglie 11 7 Arsenal a Man.United po 3
Itálie   9 5 Juventus  4

 

Aby ale Bayern nepřišel vzhledem k vyloučení Německa z této tabulky zkrátka: celkově si bavorský klub připsal 11 double, tedy víc než Juventus, Arsenal a Manchester United dohromady.

Hned tak ale nebude mít na severoirský Linfield, který slavil double 23x! Následují Glasgow Rangers (18) a Olympiakos Pireus (17), Bayern je mezi evropskými kluby devátý společně s CSKA Sofia.

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru