Formule Richarda TESAŘE: Kauza sezony 2016? F3 řeší neúčast Nelsona Piqueta Jr.

Největší humbuk se točí kolem závodníka, který do Francie ani vůbec nedorazil. Je jím Nelson Piquet Junior a prvotní rozruch dokázal vyvolat pouze svou přihláškou na Grand Prix de Pau.

Piquet Jr.

Nestává se totiž často, aby v sérii vychovávající jezdce pro Formuli 1 chtěl startovat někdejší závodník Formule 1. S jednorázovou účastí přišel zkušený třicetiletý závodník, aby se postavil na rošt proti sotva dvacetiletým mladíkům. Úřadující mistr šampionátu plně elektrických monopostů Formule E, účastník Mistrovství světa vytrvalostních závodů prototypů (WEC) v nejprestižnější kategorii LMP1 a držitel 28 startů ve F1 – takové jméno by znamenalo pro F3 velkou reklamu, přitáhlo by pozornost. Piquet se domluvil s týmem Carlin a senzace obletěla svět: Pro nejprestižnější závod nejslavnější host!

Jenže v tu chvíli zasáhla Mezinárodní automobilová federace (FIA) a start Piqueta nepovolila. Účast zkušeného Brazilce by totiž stála proti hlavní myšlence evropského šampionátu F3 coby seriózní série pro mladé piloty s menším množstvím zkušeností. Organizátoři se rozhodně neztotožňují s formátem závodů doplněných o atraktivní hosty. Žádná vedlejší show se nekoná.

Zákaz má co do činění s letošním zpřísněním pravidel, které znamená, že ve Formuli 3 nemohou pokračovat úřadující šampióni a žádný jezdec nesmí setrvat déle, než tři sezony. Nelsinho Piquet závodil s totožnou technikou naposledy v roce 2004 a je pravdou, že absolvoval tři sezony.

Dva tábory fanoušků

Rozhodnutí FIA rozdělilo motoristické fanoušky a odborníky na dva tábory. Jedna skupina souhlasí, ta druhá je přesvědčena o tom, že přicházíme o senzaci, která se ve F3 (a v motorsportu obecně) příliš často nevidí. Piquet Jr. navíc svojí účastí pravidla přímo neporušuje. Kdy jindy bychom měli nechat průchod benevolenci než právě v tomto případě?

Ukázala FIA, že se v evropském motorsportu svázaném pravidly poslední dobou až příliš přemýšlí? Nebo je serióznost a striktnost Formule 3 tou správnou cestou? Každý si může vybrat.

Nedělní závod Grand Prix de Pau vysílá živě O2 Sport.

[blog_program_info id=“7283115″]

Na sobotní závody se můžete podívat ze záznamu prostřednictvím O2 TV.

[blog_program_info id=“7268469″]

Richard Tesař Autor článku
Richard Tesař
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru