Dobrý job? Hráčský agent. Který klub jim zaplatil nejvíc za rok 2015

Pořadí klubů, které vyplatily agentům nejvyšší provize, vede vcelku podle očekávání pražská Sparta.

Kompletní přehled plateb pro agenty zveřejnila Fotbalová asociace ČR, jak jí to ukládá nový předpis UEFA.

vyplaty pro agenty 1

Sparta v roce 2015 vyplatila hráčským agentům téměř milion v eurech, k tomu navíc přes 9 milionů Kč za české hráče. Dohromady tedy přes 36 milionů korun.

Nejde jen o částky vyplacené při příchodu hráčů do klubu, ale i při odchodu. Podle informací webu iSport.cz dostala celých 400 tisíc eur agentura Sport Invest za zprostředkování přestupu Pavla Kadeřábka do německého Hoffenheimu.

Pavel Kadeřábek

Žádný z dalších českých klubů už pak nepřesáhl 10 milionů korun. Na druhém místě je s 7,8 miliony Mladá Boleslav, třetí je překvapivě Dukla s 6,4 miliony. Plzeň zaplatila agentům 5,3 milionu (šesté místo), největším překvapením je ale Slavia, která vyplatila méně než milion – více zaplatil tedy i například druholigový Hradec Králové!

vyplaty pro agenty 2

Vůbec nejméně z ligových klubů pak agentům platilo Brno – pouhých 230 tisíc. Ani další moravské týmy (Olomouc, Zlín) nepřesáhly hranici 300 tisíc Kč.

Poplatky zahrnují především odměnu pro agenty za zprostředkování přestupu nebo odměnu za podpis smlouvy, která je častá u volných hráčů. Započítávat se může i domluvená část ze mzdy hráče, který tak platí svému agentovi.

 

Foto: fotbal.cz, ismfootball.com, Reuters
(jz)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru