Sparta vs. Plzeň: 5 důvodů, proč je tahle bitva šlágrem jara

1. Protože Sparta může dokázat, že je lepší

Titul je možná ztracen, ale výhra ve vzájemném souboji se bude počítat. Motorem může být touha oplatit Plzni podzimní porážku, kterou Viktoriáni vybojovali i bez vyloučeného Procházky. Sparta by také určitě ráda zastavila rivalovu sérii 14 výher. Ale hlavně! Na výhru nad Plzní čekají Letenští už od července 2014 a zápasu v Superpoháru. Poslední ligová výhra je ještě o tři měsíce starší. V březnu 2014 rozhodl na Letné Tomáš Přikryl.

David Lafata Sparta

[blog_program_info id=“6985296″]

2. Protože hrají nejlepší české kluby poslední půldekády

V posledních 5 sezonách urval titul kromě dvou rivalů pouze Liberec. Kromě sezony 2011/12 obsadili oba soupeři vždy první a druhé místo. Plzeň slavila 3 tituly, Sparta jeden. Oba kluby získaly suverénně nejvíc bodů Sparta (341), Plzeň (335). I proto je tenhle souboj aktuálně větším tahákem než derby pražských S. Ačkoliv je Slavia na vzestupu, k duelu dvou nejlepších celků v Čechách má stále ještě daleko.

viktoria-superpohr

[blog_program_info id=“6985296″]

3. Protože hrají nejlepší týmy této sezony

Mezi střelci aktuálně vládnou patnáctigóloví David LafataMichalem Ďurišem. Mezi brankáři má nejvíce čistých kont i nejdelší sérii bez obdrženého gólu Matúš Kozáčik v obou případech před Davidem Bičíkem. Průměrné držení míče mají nejvyšší Sparťané (61 %), Viktoriáni jsou hned druzí s 59 %. Oba týmy také mají nejvyšší průměrnou návštěvnost – v Plzni je to 10535, na Spartě 9340.

Přečtěte si také: Sparta vs. Plzeň: Jak si stojí dva aspiranti na český titul před šlágrem?

David Lafata David Limberský

[blog_program_info id=“6985296″]

4. Protože rivalita přerůstá v antipatii

Ano, antipatie je to správné slovo. Začala s vzestupem Plzně se spoustou „odložených“ sparťanů. Umocnil je David Limberský, kterému od dob nasimulované penalty nemohou letenští fans přijít na jméno dodnes.

Přečtěte si také: Sparta – Plzeň 7:2! Jak Sparta roznesla kdysi Plzeň na kopytech!

[fve]https://youtu.be/nyL-eQLYu8U[/fve]

[blog_program_info id=“6985296″]

Rivalitu přiživují také přeběhlíci na obou stranách. V Plzni Kolář, Petržela, Kozáčik, Hejda. Ve Spartě zase David Bičík, jenž v Plzni krátce hostoval, a především Petr Jiráček, který dal v létě při návratu ze zahraničí překvapivě přednost Letné před Štruncovými sady.

Kontroverze budí také rozhodčí, oba dva fanouškovské tábory se vzájemně obviňují z pomoci shůry. Naposledy propukly emoce ve středu po sparťanské výhře na Julisce… Předtím se zase řešila „pomoc“ rozhodčího Patáka Plzni ve Zlíně. Uvidíme, čeho budeme svědky v neděli v případě sudího Zelinky.

5. Protože Sparta stále doufá…

Tonoucí se stébla chytá. A nedělní zápas je pro Spartu tím stéblem. Buď se může přiblížit Plzni na 5 bodů, či ztrácet propastných 11. Pět bodů se ve 4 zápasech stále dá dohnat, byť by Plzeň musel potkat výsledkový kolaps. Pokud ale Sparta nevyhraje, bude o titulu rozhodnuto, byť matematická možnost tady stále ještě bude. Pro Plzeň by navíc šlo o historicky první obhajobu.

To Sparta nehodlá připustit. Veliká motivace slibuje emocemi nabitý zápas, v němž Sparta hraje o naději.

[blog_program_info id=“6985296″]

Sledujte zápas jara na O2 Sport! Nabízíme vám ho v multidimenzi v 6 variantách!

  • Hlavní mix
  • Zabrankové kamery
  • Záběr z hlavní kamery
  • Záběry na trenérské lavičky
  • Speciální komentář v podání Ladislava Vízka a Roberta Henna
  • Elektronickou tužku z O2 areny
Foto: Facebook, sparta.cz
(tom)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru