Varování pro Leicester! Jednou už v dubnu titul ztratil. Poradí si v neděli s West Hamem?

[blog_program_info id=“6895378″]

Teď už se o tom může mluvit nahlas – Liškám z Leicesteru navzdory předpovědím expertů dech nedošel a se sedmibodovým náskokem míří za senzačním titulem. Dotáhnou tuto pohádku do konce?

Výstrahou jim musí být rok 1963 – tehdy měly triumf také na dosah, ještě v dubnu ligu vedly… Jenže pak přišel „výbuch“.

leicester 1963

Nejstudenější zima za 300 let a obří stan

V roce 1963 postihla Anglii nejstudenější zima za posledních 300 let a teploty padající až k minus 20 stupňům ochromily celou zemi. Ne všichni si ale stěžovali, z nepříjemného počasí těžili Ledoví králové – tak se začalo říkat týmu Leicesteru, který během chladných dní prostoupal až na vrchol anglické ligy

[blog_program_info id=“6895378″]

Zatímco mnoho klubů se s nehostinnými podmínkami vypořádávalo těžce a jejich zápasy musely být odkládány, v Leicesteru na to šli chytře – pomocí hnojiv a všemožných postřiků proti plevelu vytvořili prostředí, které dokázalo mrazům odolat, trávník navíc chránili obřím stanem.

Podobný styl jako my, tvrdí legenda Banks

Gordon Banks

Během zimy a začínajícího jara tak „The Ice Kings“ natáhli sérii neporazitelnosti na 12 zápasů, v 9 z nich navíc vyhráli! I tehdy paradoxně vedli stejně jako letos před Tottenhamem – a i tehdy se vyznačovali přimočarým a efektním stylem jako nyní svěřenci italského stratéga Claudia Ranieriho. „Leicester skutečně hraje tuto sezonu velice podobný fotbal, jako jsme hráli tehdy my,“ potvrdil tehdejší gólman Lišek a mistr světa z roku 1966, legendární Gordon Banks.

[blog_program_info id=“6895378″]

Se sněhem odešly i naděje

Jenže začátkem dubna 1963 se sny o titulu začaly bortit. Sněhy roztály a s ním se odplavila také forma Leicesteru – v 6 zápasech přišlo 5 porážek, nešťastná sezona navíc vyvrcholila porážkou 1:3 ve finále FA Cupu s Manchesterem United.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=jM2m7SYgu7E[/fve]

Lišky nakonec skončily v lize čtvrté, „zlato“ bral Everton.

„Prostě nám došla šťáva,“ zavzpomínal pro Guardian křídelní záložník Mike Stringfellow. „FA Cup byl tehdy na stejné úrovni jako liga. A to nám nejspíš zbytečně sebralo potřebnou pozornost.“

Mike Stringfellow leicester

Největší úspěch v dějinách

Současné „Lišky“ jsou na tom ale o něco lépe – náskok mají pohodlný, ostatní soutěže je navíc trápit nemusí, v FA Cupu už jsou ze hry, do evropských pohárů ani nezasáhly. Přesto může být tehdejší sezona velkým varováním, i letos ještě mohou přijít tři špatné zápasy a náskok může být rázem pryč.

Stringfellow ale věří, že se historie nezopakuje a Leicester to tentokrát zvládne. „Myslím, že by to byl největší úspěch v dějinách anglického fotbalu. Vždyť Leicester by zvítězil v neuvěřitelně těžké konkurenci bohatých klubů plných světových hvězd!“

Přečtěte si taky: Časy se mění: Liga mistrů? Ale jděte! Podívejte se na rozhovor trenéra Leicesteru z léta!

[blog_program_info id=“6895378″]

Foto: dailymail.co.uk, lcfc.com
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru