Drama při cestě přes Atlantik. Nedojdou jachtaři Koláčkovi zásoby?

Našlapování v minovém poli

Po několika dnech surfování na samé hraně možností lodí i posádek mají nyní účastníci regaty Transat AG2R docela jiné starosti. Potřebují plout na západ, ale tam panuje bezvětří. Čelo závodu směřuje v posledních zbytcích pasátu mezi Kapverdy. Dnes by měla kolem souostroví projet i naše Fulgur-Evapco s Milanem Koláčkem a Pierrem Brasseurem na palubě, která si udržela sedmé místo s dostatečným náskokem na osmou britskou jachtu Artemis.

Na hraně bezvětří

Západně od čela startovního pole je bezvětří. Nejkratší trasa vede na západ. Proto se někteří závodníci snaží hranu bezvětří zkoumat. Snaží se plout k západu. V úterý se o to pokoušela na šestém místě plující jachta Cercle Vert. Odpoledne se ale dostala na samou bezpečnou hranici. Vítr slábl a rychlost klesala. Proto se musela vrátit na jižní kurz. To je výhoda pro naší Fulgur-Evapco, která má možnost ukousnout z náskoku Cercle Vert několik mil.

Omezení přídělů potravin?

Do cíle na ostrově St. Barth v Karibském moři však zbývá stále přes 4000 km. Po přepočtení na dny to je zhruba 12 – 14 dnů na moři. Zdá se, že závod může trvat déle, než se předpokládalo v době startu.

Pierre s Milanem mají zásoby na 21 dnů plavby a 9 již mají za sebou. Pokud se závod protáhne, bude nutné omezit denní příděly potravin.

To by bylo nepříjemné, protože energetické výdaje závodníků jsou ohromné. Naštěstí již plují v tropech, kde nehrozí zima, která by v případě nedostatku zásob byla nepříjemným zabijákem. Pitné vody je na palubě Fulgur-Evapco stále 90 litrů, tedy dost.

Na jih k rovníku

Zatím to stále vypadá, že nejrychlejší cesta do cíle povede daleko na jihu. Možná dokonce jen na 12°severní šířky, tedy jen cca 1300 km od rovníku. To je extrémně jižní varianta trasy, tedy také extrémně dlouhá. Zajížďku by mohl závodníkům vynahradit pohled na symbol jižní polokoule, tedy na Jižní kříž.

Aktuální polohu lodí na závodě Transat A2GR je možné sledovat zde!

Přečtěte si také: Tak určitě Ondřeje NOVOTNÉHO: Poslední dobrodružství na světě!

Milan Koláček v talkshow O2 Sport Tak určitě: 

[fve]https://youtu.be/vhEdSk0UXDc[/fve]

Transat AG2R

Start:  3. dubna 2016 (Concarneau, jižní Bretaň)

Cíl: ostrov St. Barth, Malé Antily

Předpokládaný dojezd: 23. dubna 2016

Délka závodu: 3800 námořních mil, cca 7000 km

Fotogalerie ze závodu:

milan kolacek jachting milan kolacek jachting milan kolacek jachting milan kolacek jachting milan kolacek jachting milan kolacek jachting milan kolacek jachting milan kolacek jachting milan kolacek jachting milan kolacek jachting milan kolacek jachting milan kolacek jachting milan kolacek jachting milan kolacek jachting

Foto: Pavel Nesvadba
(red, tz)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru