Bitevní pole Vlasty KAISERA: Milovaný, nenáviděný, uznávaný, proklínaný, jedinečný… Ronaldo

O víkendu Ronaldo dosáhl na hranici třiceti gólů ve španělské lize.

Také jste se přistihli při myšlence typu: No a co, to u něj přece není žádná výjimečná meta?

No jo, ale nejzářivější současná hvězda Realu Madrid dosáhla této mety už šestkrát v řadě! Jiní hned vypálí – ve španělské lize a navíc v Realu Madrid, to se mu to střílí! Ale jak to, že takovou „samozřejmost“ neumí předvádět kdokoliv jiný? A s takovou vytrvalostí a samozřejmostí? A jak to, že nám zrovna u Ronalda takový počet gólů připadá vlastně normální?

Cristiano Ronaldo

[blog_program_info id=“6853147″]

Pan Nepostradatelný

Střelecká vybavenost Ronalda je neuvěřitelná a současný Bílý balet s ním stojí a padá.

Zatím posledním důkazem jeho výjimečnosti byla odveta čtvrtfinále Ligy mistrů s Wolfsburgem. Třemi góly sám převážil nad celým usilovným a poctivým kolektivem německého továrního týmu. Hattrickem posunul Real Madrid do semifinále.

Po prvním zápase byl kritizován – prý ho hra nebavila, prý si v klubu dělá, co chce, prý je bolestínský, neumí se obětovat pro tým, je namyšlený, nabubřele individualistický a kdesi cosi.

Ale tak to prostě u Ronalda je. Všimněte si, kolikrát se už za jeho kariéru vystřídaly v poměrně krátkém sledu zcela protichůdné emoce.

cristiano ronaldo

[blog_program_info id=“6853147″]

Náročné Santiago Bernabéu

Že ho kritizují ti, kteří Realu nefandí, to je vcelku pochopitelné. Že ho doslova nenávidí ti, kterým je Real proti mysli a fandí jeho největším konkurentům, to také není ve fotbale nic neočekávaného. Ale ono se běžně stává, že Ronalda dočasně „nemusí“ ani náročné publikum v ochozech stadionu Santiago Bernabéu. A dává to okatě i zvukově dost najevo.

V závěru odvety s Wolfsburgem se však tento madridský fotbalový svatostánek otřásal skandováním „Cristiano, Cristiano!“

cristiano ronaldo

[blog_program_info id=“6903932″]

Superman i playboy

Není snadné se zalíbit všem. Ve fotbale zmítaném fanouškovskými vášněmi je to dokonce zcela nemožné. Rodák z ostrova Madeira i přesto dává dost viditelně najevo, že by rád, že by moc rád…

Tím více negativních emocí pak vzbuzuje. Jasně, Ronaldovy negativní stránky (náladovost, náznaky bolestínství, přebujelé sebevědomí a sebestřednost, snaha hrát si na supermana i playboye zároveň) jsou nepopiratelné. Nemá cenu si namlouvat, že je to pohádkově čistý hrdina bez bázně a hany.

Fotbalová genialita hráče s číslem sedm je však něčím, co se nedá zpochybnit. Je něčím, co se dá pouze konstatovat. A – třeba i ve skrytu, s tichou závistí – obdivovat.

reklama ronaldo

[blog_program_info id=“6885262″]

Božský CR7

Střelba branek je ve fotbalu rozhodně nejvděčnější činností. Každý touží být střelcem rozhodujících branek, být oslavovaným hrdinou rozhodujících okamžiků. Zdaleka ne každý to ale dokáže. A skoro nikdo to nedokáže opakovat tak virtuózně a bravurně jako Cristiano Ronaldo.

Vždy, když to už vypadá, že se jeho majestát hroutí k zemi a že negativní hodnocení naberou vrch, vždy, když se na bělostně bílém dresu, jenž nosí, začnou zachycovat nečistoty a šmouhy, ba dokonce i plivance či krvavé šrámy, zjeví se vždy znovu a znovu záblesk fotbalového ducha svatého a ona bílá barva se znovu naplno rozzáří neposkvrněnou čistotou a nadpozemským jasem.

Možná se vám ta přirovnání budou zdát až přespříliš barvitá a nadnesená, ale ruku na srdce: nenapadlo vás něco alespoň vzdáleně podobného při porovnání dvou zápasů čtvrtfinále Ligy mistrů mezi Wolfsburgem a Realem a hlavně při srovnání výkonu a konečného přínosu „božského CR7“?

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru