Legendy pláčou! Proč? Neuvěřitelná švédská líheň talentů vyschla

Město Örnsköldsvik je tradiční baštou švédského hokeje. Co do počtu obyvatel je ještě menší než Kladno (necelých 30 tisíc obyvatel), přesto místní MODO vychovalo, stejně jako Kladno, celou řadu hokejistů světového formátu.

Na všechny jsou v klubu náležitě pyšní, ale momentálně zažívají úplně jiné starosti.

modo svt se

MODO nikdy nepatřilo k bohatým klubům a stejně jako Kladno tak vždy spoléhalo na výchovu vlastních talentů. Legendami opředená líheň však, zdá se, vyschla a tradiční klub (založený už ve 20. letech minulého století) letos sestoupil z nejvyšší soutěže. V baráži prohrálo MODO v prodloužení sedmého zápasu s Leksandem.

Klubem prošlo i několik českých hokejistů a zanechali zde výraznou stopu. Hlavně obránce Jiřího Vykoukala a Františka Kaberleho si tamní fanoušci velmi dobře pamatují.

Tragédii sledoval na vlastní oči i Peter Forsberg, zřejmě ta úplně největší superstar, kterou MODO vychovalo. Někdejší útočník Colorada Avalanche aktuálně působí v klubu jako asistent generálního manažera Pera Svartvadeta.

Naprosto opačné emoce zažíval jeho jmenovec Filip Forsberg. Aktuální útočná kometa Nashvillu Predators je totiž odchovancem Leksandu.

https://twitter.com/HareBrahs/status/716005815623290880

TOP 5 SLAVNÝCH ODCHOVANCŮ MODO

1. Peter Forsberg

Jeden z nejslavnějších švédských hokejistů historie strávil velkou část své kariéry v dresu Colorada Avalanche, a s Lavinami dokonce dvakrát slavil zisk Stanley Cupu. Po „Foppovi“ je dokonce pojmenována klička, kterou předvedl na ZOH 1994 proti Kanadě. Nyní působí jako asistent generálního manažera v MODO.

ForsbergMoDo_thirdstringgoalie

[fve] https://www.youtube.com/watch?v=N5sEzu1njoA [/fve]

2. Markus Näslund

Další bývalá útočná hvězda, která v NHL působila v dresu Pittsburghu, Vancouveru a New York Rangers. Svou kariéru končil v roce 2010 tam, kde začínal – tedy v MODO. Ihned poté, co pověsil brusle na hřebík, se stal generálním manažerem klubu a ve své funkci vydržel do sezony 2013/2014.

[fve] https://www.youtube.com/watch?v=Z476tF-gXeg [/fve]

3. Niklas Sundström

Švédský střelec si za oceánem udělal jméno především v dresu Montrealu Canadiens a San Jose Sharks, u kterých nyní působí jako skaut.

Niklas Sundström

4. Henrik a Daniel Sedinové

Neoddělitelná dvojčata odešla z MODO po sezoně 1999/2000 do Vancouveru Canucks, kde straší svou kombinační hrou soupeře dodnes.

[fve] https://www.youtube.com/watch?v=y_WyCd5gnCo [/fve]

5. Victor Hedman

Nejmladší z celé pětice dodává jistotu obraně Tampy Bay Lightning. Téměř dvoumetrový pořízek má ve svých 25 letech to nejlepší z kariéry nejspíš ještě před sebou.

Victor Hedman

[blog_program_info id=“6847675″]

Foto: Reuters, nhl.sharks.com, perhagglund.com, svt.se, thirdstringgoalie.com
(rw)

 

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru