Bitevní pole Vlasty KAISERA: Španělská klubová dominance, Sparta se střetne se zástupcem obrů

Německá nadvláda

Úvodní osmiletka nejlépe vyšla německým klubům. Potvrdilo se přitom, že Bayern je sice věčný, ale jinak je klubová špička v bundeslize poměrně široká a hlavně variabilní – v různých obdobích vystupují do popředí různé kluby.

Mezi lety 1992-2000 se tak zástupci bundesligy dostali do čtvrtfinále Ligy mistrů celkem desetkrát a potkalo to pět různých klubů (Bayern Mnichov, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund, Werder Brémy a 1.FC Kaiserslautern).

[blog_program_info id=“6781881″]

Italové a Španělé následovali s devíti účastmi, a to zásluhou čtyř klubů. Čtvrtá byla v počátcích dějin Ligy mistrů Francie (6 účastí, 5 klubů). Až pátá a šestá (společně s Portugalskem) skončila Anglie – pět účastí ve čtvrtfinále, a to jen zásluhou dvou klubů, Manchesteru United a Chelsea.

Vzestup Angličanů

O to větší proměna následovala v dalším osmiletém cyklu, tedy mezi sezonami 2000/01 až 2007/08.

Zástupci anglické Premier League vystřelili ostře vpřed a připsali si 17 čtvrtfinálových účastí v podání pěti různých klubů.

Liverpool a Manchester United také dokázaly v samotném závěru zvednout nad hlavu ušatý pohár, ale stále převažovaly na stupních vítězů kluby z evropského jihu (2x AC Milán a také Real, Barcelona a Porto).

Španělský útok na první pozice

Španělské kluby měly v tomto osmiletém období zahřívací kolo před rozhodným útokem na první pozice. Zatímco v sezonách 2000/01 – 2007/08 se dostaly do čtvrtfinále patnáctkrát, v období následujícím, a tedy současném (2008/09 – 2015/16), to už je dvacet čtvrtfinálových účastí, v průměru tedy 2,5 na sezonu!

A navíc čtyři celková vítězství ze sedmi (osmé je právě teď ve hře), a to zásluhou Barcelony (3x) a Realu Madrid, Atlético Madrid navíc jednou hrálo finále. Oproti Španělsku má Německo jen poloviční čtvrtfinálovou účast, Anglie se oproti předcházejícímu období zhoršila (ze 17 účastí jen 13), ale stále je před Německem a Francií druhá.

[blog_program_info id=“6791146″]

Daleko největší propad však registrujeme u Itálie. V předcházející osmiletce měla Serie A 14 čtvrtfinálových účastí, v té aktuální pouze pět!

Bude se radovat tým ze Španělska?

A ještě na margo španělské klubové dominance na starém kontinentu: v  Evropské lize (dříve Pohár UEFA) se v posledním osmiletém období radovaly kluby z Pyrenejského poloostrova z trofeje rovněž čtyřikrát. Zatímco Barcelona a Real ovládaly Ligu mistrů, Atlético Madrid a Sevilla FC (oba po dvou vítězstvích) si zařídily byznys o kategorii níž.

Takže suma sumárum: osm z posledních čtrnácti trofejí v Lize mistrů a Evropské lize pro sebe získaly kluby ze Španělska. Jak to bude letos, na konci sledovaného osmiletého období? Rozehrané to mají opět skvěle.

luis suarez

V Lize mistrů je mezi poslední osmičkou trojice klubů z La Ligy, přičemž zásluhou duelu Barcelona – Atlético už mají garantováno minimálně jedno místo v semifinále.

A Evropská liga? Absolutně stejná situace. Tři kluby, jedno jisté semifinále (po duelu Athletic Bilbao – Sevilla). Cestu Villarrealu do semifinále se pokusí znesnadnit pražská Sparta.

[blog_program_info id=“6796314″]

Letenští vyrovnali Liberec

Sparta se postarala o nejlepší výsledek českého klubu v pohárech od roku 2002. Tehdy Liberec v Poháru UEFA rovněž došel až do čtvrtfinále.

Českým maximem v druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži je semifinále Slavie z roku 1996. Do semifinále Poháru mistrů evropských zemí pronikla pouze pražská Dukla v sezoně 1966/67, vypadla až s pozdějším vítězem Celtikem.

Sparta hrála v ročníku 1991/92 velmi úspěšně v semifinálové skupině tzv. nultého ročníku Ligy mistrů, kde skončila druhá za Barcelonou, rovněž pozdějším šampionem. Zatímco však do čtvrtfinále nejprestižnější klubové soutěže Ligy mistrů (hrané od sezony 1992/93) pronikly španělské kluby 44x, české ani jednou…. Sparta se tedy nyní utká se zástupcem „obrů“, Villarrealem.

sparta reuters

Přejeme hodně štěstí, bude ho rozhodně potřebovat!

[blog_poll_start][poll id=“136″][blog_poll_end]

Přečtěte si taky: PALIČKOVY trenérské postřehy: Sebevědomá Sparta hraje vynikající fotbal. V postup přes Villarreal ale nevěřím

[blog_program_info id=“6796314″]

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru