Bitevní pole Vlasty KAISERA: Liga mistrů patří elitě. Přijde Superliga?

Liga mistrů v současné podobě se zrodila v sezóně 1992/ 93. Oproti předcházejícímu Poháru mistrů evropských zemí nabídla nový systém skupin, který umožňuje nasadit více zástupců z nejkvalitnějších ligových soutěží. A do hry dala také daleko vyšší finanční odměny, které stoupají s celkovou úspěšností jednotlivých klubů.

Tím pádem jsme svědky logického vývoje: ve vrcholné fázi této soutěže ubývá prostor pro zástupce „menších“ evropských lig a do popředí se nahrnula úzká klubová elita. Ta se zisky z této milionářské soutěže napevno počítá a dále je úspěšně kapitalizuje.

[blog_program_info id=“6740191″]

Cristinao Ronaldo Real Madrid

V posledních třech ročnících se mezi nejlepší osmičku klubů dostala vždy pětice ve složení Barcelona, Real, Atlético, Paris Saint-Germain a Bayern Mnichov.

Vezmeme-li v úvahu poslední čtyři ročníky, vypadne z tohoto kvinteta pouze madridské Atlético.

A pojďme ještě dál: „Svatá trojice“ Barcelona, Real a Bayern je ve čtvrtfinále už popáté v řadě, samotná Barcelona je v osmičce dokonce podeváté.

[blog_program_info id=“6778078″]

Konec úletů

Letošní ročník není výjimkou. Ve čtvrtfinálových kláních, která začnou v příštím týdnu, se opět nacházejí jen kluby z nejsilnějších evropských lig. Italové prominou, měli letos možná i smůlu na los, ale jejich ústup z vrcholných pozic je dlouhodobý a nikoliv náhodný.

Tři zástupci jsou ze Španělska, dva z Německa a po jednom z Anglie, Francie a Portugalska.

Legia 1995

Složení čtvrtfinálové osmičky ze sezóny 1995-96, kam se vedle Realu, Juventusu a Borussie Dortmund propracovaly také Ajax Amsterdam, Panathinaikos Athény, Spartak Moskva, Nantes a Legia Varšava, je dnes už nereálnou pohádkou.

Stejně jako čtvrtfinálové „úlety“ v podobě účasti Apoelu Nikósie, IFK Göteborg, Rosenborgu Trondheim nebo Hajduku Split. Liga mistrů je evidentně stále více ovládána nejužší skupinkou vyvolených.

[blog_program_info id=“6781881″]

Bude Superliga?

A tak je možné, že jim brzy přestane stačit – už se čile jedná o tzv. Superlize, kde by ona úzká elita měla zajištěnu pravidelnou porci zápasů na nejvyšší úrovni sezónu co sezónu. S klubovým „póvlem“ by tak ani nemusela přijít do styku, protože tím jen ztrácí čas, energii a hlavně peníze.

Které ligy by mohly nominovat do takové Superligy nejvíce účastníků, je celkem jasné při pohledu na evropské klubové koeficienty UEFA. Nijak zvlášť se od nich neliší ani následující tabulka sestavená podle počtu účastníků jarního čtvrtfinále v celé historii Ligy mistrů, tedy od sezóny 1992/93.

Pořadí Ligová soutěž Počet účastí ve čtvrtfinále LM Počet klubů ve čtvrtfinále LM Kluby a počet jejich účastí ve čtvrtfinále LM
1. Španělsko 44 7 Barcelona a Real po 15, Atlético a Valencia po 4, La Coruňa 3, Villarreal 2, Málaga 1
2. Anglie 35 7 Man United 13, Chelsea 9, Arsenal a Liverpool po 5, Leeds, Tottenham, Man City 1
3. Itálie 28 5 Juventus a AC Milán po 9, Inter 6, AS Řím 3, Lazio 1
4. Německo 26 7 Bayern 14, Dortmund 5, Schalke a Bayer po 2, Kaiserslautern, Brémy a Wolfsburg po 1
5. Francie 18 7 PSG 5, AS Monaco a Lyon po 4, Marseille 2, Bordeaux, Auxerre a Nantes po 1
6. Portugalsko 11 2 Porto 7, Benfica 4
7. Nizozemsko 7 2 Ajax 4, PSV 3

Manchester City Aguero Navas

Víno není voda, kvalita se v dlouhodobém měřítku prosadí a chce prosazovat stále víc. Když si vezmeme všechny kluby s minimálním počtem čtyř účastí ve čtvrtfinále a přihodíme k nim v současné době nezbytný (poněvadž milionářský) Manchester City, vyšlo by nám celkem pravděpodobné složení dvacetičlenné evropské Superligy.

[blog_program_info id=“6790432″]

Stará dobrá Liga mistrů se ještě nevyčerpala

Jen německé kluby by určitě oprávněně volaly po širším zastoupení a mohla by z toho být slušná diplomatická bitka.

Takže bychom to všechno raději nechali při starém…? Věřme, že „stará“ Liga mistrů ještě zdaleka nevyčerpala všechny své možnosti!

Přesvědčte se sami, čtvrtfinále sezóny 2015/16 je přede dveřmi.

[blog_program_info id=“6790534″]

Foto: Reuters, eurosport.onet.pl
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru