Ring Ondřeje NOVOTNÉHO: Proč byli fotbaloví Oscaři jako nepovedený maturiťák?

Nechť zvedne ruku ten, komu se líbilo alespoň jedno z následujících předávání: Sportovec roku, Český Lev, Fotbalista roku.

Reálně prostě není možné, aby člověk, který má minimum vkusu a který alespoň jednou v životě viděl nějaký skutečně zábavný pořad, ruku zvednul.

Nechme první dvě „díla“ stranou, byť by jejich rozbor jistě stál za to, protože jak mám Lucii Výbornou v rádiu i jako osobnost rád, a dokonce ji obdivuji, tak na živé moderování těchto věcí prostě nemá.

Dovednosti, schopnosti, humor ani talent!

Nepovedený maturiťák

Položil bych s dovolením několik otázek:

Kdo vymyslel, že diváka (a fotbalového speciálně) nejvíce potěší pár árií vážné hudby? Záběry na tváře fotbalistů i lidí v sále a jejich úleva, když pořad končil, mluvily za vše.

Kdo vymyslel, že se reprezentanti musí obléci do stejnokroje? Proč nevidí divák pestrost toho, jak se oblékají v mnoha případech nejlépe placení sportovci republiky? Co se naučili v zahraničí a proč nejsou vidět následně v různých anketách, časopisech atd.? Takhle to působilo tak trochu jako nevydařený maturiťák.

[blog_program_info id=“6707806″]

Co se vám vybaví, když se řekne český fotbal?

Kdo vymyslel Marka Ebena? Ano, je to profík a absolutní frajer. Byl mnohem lepší než zmiňovaná Lucie s Pokorným na onom Sportovci roku, ale již v „předzápasovém“ vstupu do televizních novin bylo vidět, že fotbal zkrátka není jeho téma. Ukázalo se to i několikrát během večera, když si s hosty zkrátka nerozuměl a nevěděl, o čem se vlastně mluví. Možná nejvýstižněji to napsal kolega ze Sportu Adam Nenadál.

A co ti předávající???

Předseda ČOV, ČUS, Ondřej Rybář, Magdalena Kožená, ředitel Dvořák a Miloš Zeman. Ještě tam byl pán z Číny, kvůli kterému tam asi byli ti první dva pánové a prezident.

Abychom si rozuměli. Politicky to naprosto chápu, ale kromě prezidenta, což je čest, ať už je jakýkoliv, a pána z Číny tam ten zbytek úplně neseděl a nemusel být,  že…

Hlavně nic neříct?

Bohužel trapno mi bylo i za všechny oceněné. Neschopnost se na tento moment připravit, pojmout jej důstojně a nedej bože zazářit byla do očí bijící.

Jako by se pánové mezi sebou vsadili, kdo řekne nejméně slov – nikoliv vět, neb těch jsme se skoro nedočkali.

Opravdu to nejde jinak? Nejde vylézt ze své ulity a ukázat se fanouškům v lepším světle? Opravdu to za to nestojí?

Nejvíc mě v tomto směru zklamal Pavel Nedvěd, který snad pod tíhou celého předávání nabídl stejné NIC jako ostatní.

O zpracování a režii, kterou nabídla ČT, se vůbec bavit nemusíme. Nájezdy a stále stejné střihy do sálu, to bylo vše, co jsme dostali na talíř. Plus samozřejmě nechyběla Panenkova penalta, která je z archivu zadarmo.

Kde jsou medailonky a představovačka vítěze? Samozřejmě v moderním střihu!

Panebože! Jak to, že se příspěvek o Nedvědově kariéře pustí až po předání ceny a je trapně složený ze záběrů z archivu. Bez jakéhokoliv zájmu a invence toho, co to dělal. Už jste někdy viděli, aby někdo dostal cenu, řekl děkovnou řeč, prošel minimálně diskutabilním či spíše nepovedeným rozhovorem, a když se dotleská, tak se pustí příběh, ve kterém se dozvíme, o čem to vlastně posledních pět minut celé bylo? Dle mého to byla světová premiéra!

[blog_program_info id=“6680174″]

Sport je show

A proč to vlastně všechno píšu?

Protože na tom záleží! Fotbal je sport a sport je show! Zároveň by všichni v sále chtěli, aby byl fotbal i byznys. Ovšem show-byznys rozhodně nevypadá tak, jak nám to rok co rok předvádí zadavatelé a tedy kompletně celý fotbal. A rozhodně ne tak, jak to předvádí Česká televize. A jedno bez druhého nefunguje.

Takže je potřeba přestat dělat debilní večery, které vlastně nejsou pro nikoho, a je potřeba začít dělat show. Tedy být schopný poskytnout zajímavý rozhovor. Tím to začíná! Chtít třeba i riskovat, občas něco pokazit, ale hlavně změnit zaběhnuté stereotypy. Prodávat se nejen na hřišti, ale i mimo něj.

A poslední věc. Když nastupují lidé, kteří za to, co pro český fotbal udělali, a za to, jak báječnou měli kariéru, patří ke slušnému vychování odlepit zadek od židle a tleskat ve stoje.

Jak parta z Bělehradu, tak Pavel Nedvěd, který je neopakovatelnou osobností, si to zasloužili a je trapné a strašně smutné zároveň, že si to v sále neuvědomil ani jeden z Vás, pánové!!!

[blog_program_info id=“6680174″]

Ondřej Novotný Autor článku
Ondřej Novotný
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru