PILNÉHO domácí hřiště: Z ankety Fotbalista roku se stává politická estráda

Czech Footballer of the Year 2015FOTO Vlastimil Vacek

Zveřejnil(a) Petr Čech dne 21. březen 2016

Pro současného brankáře londýnského Arsenalu to byl už osmý triumf v této anketě, takže se žádné velké překvapení nekonalo.

Petr Čech sice polovinu loňského roku proseděl na lavičce Chelsea, ale po letním přestupu do Arsenalu se okamžitě stal klíčovou postavou Kanonýrů.

Arsenal i díky Petru Čechovi zažil hodně úspěšnou první polovinu sezony, která českého reprezentačního brankáře vynesla do čela domácí ankety o nejlepšího hráče. Teď už se Arsenalu nedaří podle představ, takže to vypadá, že trofej pro Fotbalistu roku bude jediná, kterou Petr Čech v letošní sezoně získá.

petr cech

Skončí po EURU?

Horší zprávou pro české fanoušky je to, že Petr Čech připustil konec reprezentační kariéry.

V květnu sice mistr Evropy hráčů do 21 let z roku 2002 oslaví už své 34. narozeniny, ale do starého železa zatím gólman Arsenalu rozhodně nepatří. Vzhledem k tomu, že brankáři zrají jako víno, tak by byla škoda, kdyby to Petr Čech zabalil už po letošním EURU. Sice občas bývá kritizován za své chyby, ale chyby dělají všichni. On má smůlu, že u brankáře je to vždy nejvíc vidět.

Někteří fanoušci se v diskusích podivovali, proč Fotbalistu roku nevyhrál Vladimír Darida. Ano, je pravda, že v současné době má záložník Herthy Berlín famózní formu. Svůj tým táhne do Ligy mistrů a dokonce se objevily zprávy o zájmu španělského giganta Realu Madrid.

Vladimír Darida

To všechno je sice moc hezké, ale Fotbalista roku se vyhlašuje za kalendářní rok a ten loňský nebyl v podání Vladimíra Daridy zase tak skvostný. Jeho čas, ale určitě ještě přijde, takže i jeho fandové si přijdou na své.

Vrbova nadvláda

Ani v kategorii Trenér roku se žádné velké překvapení nekonalo. Už po šesté se stal vítězem současný kouč národního týmu Pavel Vrba. Jeho nadvláda nad českým fotbalem začala už v roce 2010, kdy na sebe upozornil na lavičce Viktorie Plzeň.

Z té ho musel předseda FAČR Miroslav Pelta vyplatit a svého rozhodnutí určitě nelituje. Pavel Vrba dokázal s reprezentací postoupit na mistrovství Evropy do Francie, takže peníze, které do něj asociace investovala, se vrátily i s úroky. Teď ještě tedy zvládnout důstojně to EURO…

Velké politické finále

Co se týká celého slavnostního večera v pražském Obecním domě, tak jsem měl možnost vidět až závěrečnou půlhodinu i s velkým politickým finále, které mě zklamalo.

Sázka na Marka Ebena byl dobrý tah, protože je to podle mého názoru nejlepší český konferenciér. Své úlohy se zhostil na výbornou.  Ale proč Petru Čechovi předával ocenění zrovna prezident Miloš Zeman, to jsem nepochopil.

Je jasné, že Miroslav Pelta potřebuje být za dobře s politickými špičkami, ale to nemáme v Čechách žádnou fotbalovou osobnost, která by byla hodna toho, aby předala cenu pro nejlepšího hráče?

Myslím, že určitě ano, a je velká škoda, že se z ankety Fotbalista roku stala politická estráda. Chápu, že peníze jsou důležité, ale mělo by to být hlavně o sportu…

Foto: Reuters, sportschau.de
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru