Ring Ondřeje NOVOTNÉHO: Role „třetího muže“ je pro bojové sporty KLÍČOVÁ!

Nedělejme si iluze. Třetí muž, který je součástí zápasu, tedy rozhodčí, to nemá jednoduché. Potřebuje pomalu získávat zkušenosti, jistotu, aby se pak uměl rozhodně a sebevědomě zachovat v kritických chvílích.

Ty v bojových sportech nastávají téměř v každém duelu. A často se právě rozhodčí stávají tím, kdo ovlivní celou kariéru a tím pádem i život těch, kteří se do jisté míry svěřují do jejich rukou.

U nás jsme o minulém víkendu zažili obrovské a dokonce řetězovité selhání, které jako zázrakem skončilo bez vážných následků.

Stanice Nova Sport začala své živé vysílání boxu z Plzně duelem, který skončil málem tragicky.

zsolt dudas

Maďar Dudas byl sestřelen knockoutem, kterému šlo a především se mělo předejít!

Viníkem je Marek Oravský, který v roli ringového totálně zklamal. Bývalý boxer nebyl ve své kůži a podlehl atmosféře profesionálního turnaje. Proto zřejmě nechtěl zápas předčasně ukončit. Přesně to ovšem udělat měl.

Dudas byl bit a dlouho rány ustával. Motal se ringem, a když šel konečně k zemi, tak byť se snažil dát rozhodčímu najevo, že může pokračovat, bylo naprosto jasné, že opak je pravdou.

Oravský musel vidět „rozjeté“ oči, ale asi je ignoroval. Musel vidět, že po zatlačení do rukavic Maďara nepřišel protitlak, ale tři metry couvání a válení se v provazech.

Když už situaci pustil a debilní, ano debilní, maďarský roh nehodil ručník, tak měl být extrémně blízko celé situaci, aby zápas okamžitě ukončil po první přesné ráně a Maďara rukama zachytil ještě ve stoje.

Nic z toho se nestalo a tak všichni přihlíželi, jak bezvládné tělo po tvrdé pravé padá vstříc tvrdé podlaze a dostává tak další ránu.

Seriál chyb pokračoval a jen tak neskončí

Tak dlouhé minuty jsem již hodně dlouho nezažil.

Navíc seriál chyb pokračoval dál a dál. Ringový velmi neobratně a zaraženě manipuloval s Dudasem, kterému naštěstí přišel na pomoc německý roh.

Samo za sebe mluvilo, jak zlostí supící Dirk Dzemsky (bývalý skvělý boxer a dnes trenér mimo jiné i v té chvíli vítězného boxera) kopal do provazů a řval na Oravského, jestli se nezbláznil.

Dudas se nemůže probrat a kde je doktor? Kde jsou nosítka z 21. století, kde je kvalifikovaná záchranná služba?

Dudas se nemůže probrat a kde je doktor? Kde jsou nosítka z 21. století, kde je kvalifikovaná záchranná služba? Série chyb a selhání byla nebezpečně dlouhá a Dudas měl velké štěstí, že Němci věděli, co dělají. Nakonec v neděli odjel po propuštění z nemocnice s tím, že mu nic zásadního není.

Všichni, co děláme bojové sporty, víme, že to není tak docela pravda. Dostal tři zmizíky během minuty. Dva z nich byly zcela zbytečné. Tělo i hlava si to budou pamatovat.

Navíc sám to skoro jistě podcení a začne spárovat a boxovat dřív, než by měl. Tenhle seriál ještě nemusí být zcela u konce.

Velké varování pro domácí scénu

Celá věc by měla být varováním pro celou domácí scénu. Konečně se nám po letech dostává prostoru, o který jsme stáli. Naši bojovníci již mají mezinárodní kvalitu a lidé na turnaje chodí v čím dál větším počtu. Nekažme si úsilí posledních dvaceti let tím, že nebudeme mít kvalitní rozhodčí a opravdu kvalitní doktory, cutmany a další zdravotnický personál, který, když je potřeba, rozhodně vstoupí do hry a zachová se profesionálně.

Další Dudas by již nemusel mít tak tuhý kořínek a veřejnost by pro podobné selhání zcela oprávněně neměla pochopení!

Foto: o2sport.cz,denik.cz
Ondřej Novotný Autor článku
Ondřej Novotný
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru